Προετοιμασία για την Εμβρυομεταφορά, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η εμβρυομεταφορά αποτελεί το τελευταίο βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), όπου τα γονιμοποιημένα ωάρια, τα έμβρυα, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας. Η σωστή εμβρυομεταφορά ολοκληρώνει την καλή πορεία της προσπάθειας.

Η Διαδικασία της Εμβρυομεταφοράς

Πριν την εμβρυομεταφορά θα χρειαστεί να έχετε πιεί περίπου 1 λίτρο νερό πριν γίνει η διαδικασία και να μην έχετε ουρήσει.

Δεν χρειάζεται να είστε νηστική και θα πρέπει να έχετε πάρει την πρωινή σας αγωγή .

Η εμβρυομεταφορά είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία. Η γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό καθετήρα για την τοποθέτηση των εμβρύων στην κοιλότητα της μήτρας, με τη διαδικασία να διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά. Χρησιμοποιείται κοιλιακός υπερηχος, και έτσι επιτρέπεται να γίνονται οι κινήσεις ακριβείς και με πολύ ήπιο τρόπο. Είτε πρόκειται για εμβρυομεταφορά μετά από ωοληψία, είτε για εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων, η προετοιμασία του ενδομητρίου παραμένει ουσιώδης. 

Το έμβρυο δεν μπορεί να εμφυτευθεί σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου και σε οποιαδήποτε μορφή ενδομητρίου. Η προετοιμασία συνεπώς έχει ως στόχο να είναι το ενδομήτριο δεκτικό με συγκεκριμένο πάχος και να αντιστοιχεί χρονικά στο “παράθυρο εμφύτευσης”.

Στην περίπτωση της ωοληψίας, η προετοιμασία αρχίζει αυτόματα κατά τη διάρκεια της φάσης διέγερσης των ωοθηκών και συνεχίζεται με φαρμακευτική υποστήριξη για τη διατήρηση των ιδανικών συνθηκών.

Η προετοιμασία για εμβρυομεταφορά με κατεψυγμένα έμβρυα περιλαμβάνει τρεις πιθανές προσεγγίσεις:

Φυσικός κύκλος:

 • Παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας.
 • Αναμονή για την ωορρηξία χωρίς φαρμακευτική παρέμβαση.
 • Έναρξη φαρμάκων μετά την ωορρηξία για υποστήριξη του ενδομητρίου.

 

Τροποποιημένος φυσικός κύκλος:

 • Συγχρονισμός της ωορρηξίας με ελάχιστη χρήση φαρμάκων.
 • Ελαχιστοποίηση κινδύνου ανωορρηκτικού κύκλου.

 

Τεχνητός κύκλος:

 • Χορήγηση ορμονών για εξωγενή ανάπτυξη του ενδομητρίου.
 • Χρήση χαπιών, κολπικών υποθέτων ή συνδυασμού αυτών.
 • Αξιολόγηση μέσω υπερηχογραφήματος για την ανταπόκριση του ενδομητρίου και καθορισμός ημέρας εμβρυομεταφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη προετοιμασία του ενδομητρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εμφύτευση του εμβρύου.

Προετοιμασία για την Εμβρυομεταφορά - DKyrou

Πως μπορώ να προετοιμαστώ για την Εμβρυομεταφορά;

Διατροφή: Συνιστάται υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.
Άσκηση: Η μέτρια άσκηση (όπως το περπάτημα) είναι ωφέλιμη, αποφεύγοντας όμως την έντονη άσκηση.
Στρες: Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική, και αυτό είναι δυνατόν με σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Συζητήστε με την γιατρό σας για ερωτήσεις ή ανησυχίες που ενδέχεται να έχετε.

Τι ρόλο παίζει η ποιότητα των εμβρύων;

Η ποιότητα των εμβρύων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία της εμβρυομεταφοράς. Αυτή η ποιότητα εκτιμάται κυρίως μέσω μορφολογικών παραμέτρων, όπως ο αριθμός των κυττάρων κτλ.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του εμβρύου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία της διαδικασίας. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την υγεία της μήτρας της γυναίκας, τη σωστή διαδικασία εμφύτευσης από το ιατρικό προσωπικό και τη γενική υγεία της γυναίκας

Πόσα έμβρυα μεταφέρονται;

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και τον αριθμό προηγούμενων προσπαθειών.

Γυναίκες κάτω των 35 ετών μπορούν να λάβουν έως 2 έμβρυα. Γυναίκες 35-39 ετών, 2 έμβρυα στους πρώτους 2 κύκλους και 3 έμβρυα από τον 3ο κύκλο και μετά. Γυναίκες 40 ετών και άνω μέχρι και 3 έμβρυα. Γυναίκες 41 ετών και άνω μέχρι και 4 έμβρυα.

Οταν αφορά τη διαδικασία δωρεάς ωαρίων επιτρέπεται η μεταφορά μέχρι και 2 έμβρυα.
Τελική απόφαση λαμβάνεται μαζί με την ιατρό βασιζόμενη στην επιθυμία της γυναίκας, την ποιότητα των εμβρύων καθώς και άλλους παράγοντες.

Προετοιμασία για την Εμβρυομεταφορά - DKyrou consultation

Ποιες είναι οι πιθανές προκλήσεις πριν την Εμβρυομεταφορά?

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αγωνία και ανησυχία στις γυναίκες. Μπορεί να περιλαμβάνουν την έντονη αγωνία εξαιτίας της αναμονής, την ανησυχία για την οικονομική πίεση λόγω του κόστους της θεραπείας, και λοιπά.

Σε αυτό το σημείο, η ψυχραιμία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι σημαντικό οι προκλήσεις να αντιμετωπίζονται με ψυχική δύναμη και η κατάσταση να προσεγγίζεται με ρεαλισμό. Η ενημέρωση για τη διαδικασία, οι ειλικρινείς συζητήσεις με το ιατρικό προσωπικό και η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι ουσιώδης για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία αυτές οι προκλήσεις.

Συμβουλές για ενδιαφερόμενα ζευγάρια:

Ενημερωθείτε: Ρωτήστε την γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία και λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Εστιάστε στη φροντίδα του εαυτού σας: Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και προσφέρουν ευεξία.
Μείνετε ρεαλιστές: Αντιμετωπίστε κάθε πρόκληση με σύνεση και αποφασιστικότητα.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ανησυχίες ή χρειάζεστε εξατομικευμένες συμβουλές, επικοινωνήστε με τη Δρ. Κύρου Δήμητρα MD, PhD, γυναικολόγο εξειδικευμένη στη διερεύνηση της υπογονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν περιορισμοί ή συστάσεις πριν από την εμβρυομεταφορά;

Πριν από την εμβρυομεταφορά, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Αποφεύγεται η έντονη άσκηση και η βαριά σωματική εργασία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, προωθείται η καλή διατροφή, η ήπια άσκηση και η ψυχολογική ηρεμία. Οι συγκεκριμένες συστάσεις μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση και το πρωτόκολλο της κλινικής.

Πόσα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν κατά την εμβρυομεταφορά;

Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται εξαρτάται από την ηλικία και το ιστορικό της γυναίκας, με τον μέσο αριθμό να κυμαίνεται από 1 έως 4, ανάλογα με τις συνθήκες. Τελική απόφαση λαμβάνεται μαζί με την ιατρό βασιζόμενη στην επιθυμία της γυναίκας, την ποιότητα των εμβρύων καθώς και άλλους παράγοντες.

Ποια είναι τα βήματα της προετοιμασίας πριν από την εμβρυομεταφορά;

 • Υπερηχογραφίες και ορμονικός έλεγχος
 • Λήψη φαρμάκων
 • Συλλογή ωαρίων
 • Σπερμοληψία
 • Γονιμοποίηση εμβρύων
 • Επιλογή εμβρύων
 • Εμβρυομεταφορά