Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Μάθετε ποιες αλλαγές θα φέρει το νέο νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση και πως αυτές ανοίγουν το δρόμο για μια πιο δίκαιη και εύκολη πρόσβαση την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Αν και η χώρα μας αποτελεί πρωτοπόρο δύναμη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τόσο στο ερευνητικό όσο και στο κλινικό πεδίο, με ζευγάρια από όλο τον κόσμο να την επισκέπτονται, ώστε να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δεν ισχύει το ίδιο ως προς τη νομική διάσταση του θέματος. Είναι γεγονός πως το ισχύον νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση έχει υπάρξει αντικείμενο σφοδρής κριτικής λόγω των περιορισμών που επιβάλλει στις γυναίκες, οι οποίες θέλουν να προβούν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να κρατήσουν το μωρό τους στην αγκαλιά τους.

Το υπουργείο υγείας αντιλαμβανόμενο τα αναχρονιστικά στοιχεία που υπήρχαν σε αυτό, προβαίνει στη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου για την εξωσωματική γονιμοποίηση, το οποίο θα  είναι πιο ευέλικτο και υποστηρικτικό ως προς τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και σε αυτές που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν χωρίς σύντροφο.

Πάμε να δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι ισχύει μέχρι σήμερα, τι θα αλλάξει στο νέο νομικό πλαίσιο και το πως αυτό θα ανοίξει την πόρτα σε πολλές γυναίκες οι οποίες μέχρι πρότινος αποκλείονταν από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Υπάρχον νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα το όριο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αγγίζει τα 50 έτη στις γυναίκες, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους άνδρες. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων και άλλου γενετικού υλικού επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας. Ενώ για την κρυοσυντήρηση μη γονιμοποιημένου γενετικού υλικού απαιτείται η συναίνεση του συζύγου ή του συντρόφου αν το άτομο έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Συναίνεση επίσης απαιτείται και για τη χρήση του υλικού μετά το διαζύγιο ή τη λύση του συμφώνου.

Περιορισμοί που έθετε το νομικό πλαίσιο

  • Περιορισμός στην πρόσβαση των γυναικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έως τα 50 έτη.
  • Περιορισμός στην κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.
  • Περιορισμός στην αυτοδιάθεση του ληφθέντος γενετικού υλικού εντός γάμου/συμφώνου συμβίωσης, ακόμη και μετά τη λήξη του.

Νέο νομικό πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Με το νέο νομικό πλαίσιο που κατατέθηκε στη βουλή, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μια σειρά από διατάξεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στην χώρα μας όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και τη δημιουργία μίας νομικής προσέγγισης που θα δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα άτομα να γίνουν γονείς μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις αλλαγές:

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη από 50.
  • Η κρυοσυντήρηση ωαρίων επιτρέπεται όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους.
  • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί. Επίσης, καταργείται η ανάγκη συναίνεσης του πρώην συζύγου, για διαζευγμένες γυναίκες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα κρυοσυντηρημένα ωάρια τους.
  • Διασφαλίζεται η πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για άτομα που πάσχουν από HIV.

Τι προσφέρει το νέο νομικό πλαίσιο

Το νέο νομικό  πλαίσιο  προσφέρει μία πιο δίκαιη πρόσβαση στην διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την αυτοδιάθεση του γενετικού υλικού του κάθε ατόμου. Επιπλέον, διευρύνει το φράγμα αναπαραγωγής για τις γυναίκες και τους δίνει την ευκαιρία της κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, ώστε να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, όταν αποφασίσουν να προβούν στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι αλλαγές του νομικού πλαισίου για την εξωσωματική γονιμοποίηση, καταρρίπτουν τους περιορισμούς των προηγούμενων χρόνων. Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερες γυναίκες να γίνουν μητέρες όπως και όποτε το θελήσουν αυτές.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να ακολουθήσετε το ιατρικά ενδεδειγμένο πλάνο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για εσάς.