Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και Ανδρική Γονιμότητα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιβλαβείς επιδράσεις του καπνίσματος τόσο για την υγεία, όσο και για τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Τι συμβαίνει όμως με τις εναλλακτικές μορφές καπνίσματος και κατά πόσο ένας άνδρας μπορεί να νιώσει ασφαλής για τη γονιμότητά του, κάνοντας χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου; Διαβάστε αυτό το άρθρο και ανακαλύψτε όλα τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα για το πως συνδέεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η ανδρική γονιμότητα!

Επιστημονικά δεδομένα

Δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές μελέτες για τις επιδράσεις των εναλλακτικών τρόπων καπνίσματος στη γονιμότητα. Οι πιο πολλές όμως δείχνουν πως η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους άνδρες είναι αρνητική, καθώς μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος (π.χ. τον αριθμό του, ή την κινητικότητά του). Αυτό συμβαίνει γιατί οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το ταμπάκο κ .α.  δεν είναι απαλλαγμένοι από την έκλυση τοξικών χημικών. Απλώς κάποιοι ίσως εκλύουν λιγότερα χημικά.

  • Μελέτη που έλαβε χώρα στην Δανία (2015 -2018) και στην οποία 1221 άνδρες έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξε ότι σε σύγκριση με τους μη χρήστες, οι ημερήσιοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν σημαντικά χαμηλότερο συνολικό αριθμόσπερματοζωαρίων (147 εκατομμύρια έναντι 91 εκατομμυρίων), όπως και οι ημερήσιοι καπνιστές τσιγάρων (139 εκατομμύρια έναντι 103 εκατομμύρια), σε προσαρμοσμένες αναλύσεις.
  • Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης στους άνδρες που καπνίζουν τσιγάρο (6,2% και 4,1% υψηλότερη ολική τεστοστερόνη και 6,2% και 6,2% υψηλότερη ελεύθερη τεστοστερόνη στους καπνιστές και τους περιστασιακούς καπνιστές, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τους άντρες που δεν καπνίζουν), αλλά όχι μεταξύ των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις για την κατανάλωση του ταμπάκου σε σχέση με τους δείκτες της λειτουργίας των όρχεων.

Αυτή λοιπόν η μελέτη, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τελικά σχετίζεται μεχαμηλή ποιότητα σπέρματος. Οχι όμως και με υψηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης στον ορό, όπως παρατηρείται για τη συμβατική χρήση τσιγάρων. Τελικώς, η χρήση ταμπάκου δεν συσχετίστηκε με δείκτες της λειτουργίας των όρχεων.

Συμπέρασμα για τη σχέση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της ανδρικής γονιμότητας

Είναι πολύ σημαντικό για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να πετύχει εγκυμοσύνη να λαμβάνει κάθε επιπλέον πληροφόρηση σχετικά με τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν στην σύλληψη του εμβρύου, και έτσι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θα πρέπει να θεωρείται λιγότερο επιβλαβής από το συμβατικό κάπνισμα εφόσον και αυτή, επιδρά αρνητικά στην γονιμότητα του άνδρα.

Επισκεφτείτε το ιατρείο της Δρ. Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας σας απασχολεί. Έχοντας ως όπλο την εμπειρία και την εξειδίκευση, η Δρ. Κύρου είναι σε θέση να σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση για εσάς!