Διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι ένα απίστευτα απαιτητικό ταξίδι για όλους τους ασθενείς. Ωστόσο, για τις νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη νόσο, συνοδεύεται από ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας, τον πιθανό αντίκτυπο στη γονιμότητα τους. Αυτές οι ασθενείς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως η πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής επέτρεψε σε πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη κατά του καρκίνου και να διατηρήσουν τη δυνατότητα τους να τεκνοποιήσουν. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες με καρκίνο να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, καθώς και το ποια λύση ενδύκνειται σε κάθε περίπτωση.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ καρκίνου και γονιμότητας
Αν και πολλές φορές ο καρκίνος δεν επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα μίας γυναίκας, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να βλάψουν την ικανότητα της να συλλάβει και να προχωρήσει σε μία υγιή εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι θεραπείες μπορούν να βλάψουν τις ωοθήκες, που φιλοξενούν τα ωάρια. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ασθενείς να είναι ενήμερες για αυτόν τον κίνδυνο, αλλά και να μην χάνουν την ελπίδα τους, καθώς υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη διατήρηση της γονιμότητας για τη μετέπειτα ζωή μίας γυναίκας που έχει ξεπεράσει τον καρκίνο. Κάποιες από αυτές θα αναλύσουμε παρακάτω.
Κρυοσυντήρηση Εμβρύων
Η κρυοσυντήρηση εμβρύων είναι η πιο καθιερωμένη μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις. Περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή πολλαπλών ωαρίων, την ανάκτηση αυτών των ωαρίων, τη γονιμοποίησή τους με σπέρμα σε εργαστήριο (γονιμοποίηση in vitro ή εξωσωματική γονιμοποίηση) και στη συνέχεια την κατάψυξη των εμβρύων που προκύπτουν. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πριν από τη θεραπεία του καρκίνου, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των ωαρίων,
Κατάψυξη ωαρίων
Όπως η κατάψυξη εμβρύων, η κατάψυξη ωαρίων περιλαμβάνει επίσης την διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, τα ωάρια καταψύχονται χωρίς να γονιμοποιηθούν. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι κατάλληλη για γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο ή προτιμούν να μην χρησιμοποιούν σπέρμα δότη.
Μεταφορά ωοθηκικού ιστού
Για τις γυναίκες που χρειάζονται άμεσα ακτινοθεραπεία μπορεί να εξεταστεί και η μεταφορά του ωοθηκικού ιστού. Αυτή η τεχνική απαιτεί δύο χειρουργικές διαδικασίες: Η πρώτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του ωοθηκικού ιστού και η δεύτερη για την αυτομεταμόσχευση του στην περιοχή της πυέλου. Με τη μέθοδο αυτή, γίνεται συλλογή του ωοθηκικού ιστού με λαπαροσκόπηση που ακολουθείται από κατάψυξη λεπτών τομών ωοθηκικού ιστού για μελλοντική χρήση. Αν και η επανάκτηση της γονιμότητας μέσω αποθηκευμένου ωοθηκικού ιστού θεωρείται ακόμη μία πειραματική διαδικασία, αποτελεί μία λύση για τις γυναίκες οι οποίες δεν μπορούν να υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία, ή για κορίτσια που δεν έχουν ακόμα έμμηνο ρύση.
Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν τις ωοθήκες από τις βλαβερές συνέπειες της χημειοθεραπείας. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται αγωνιστές της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ωοθηκικής ανεπάρκειας, προκαλώντας τεχνητή και αναστρέψιμη εμμηνόπαυση!
Το ταξίδι της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, όσον αφορά την γονιμότητα μίας γυναίκας. Ωστόσο οι εξελίξεις στην ιατρική και τις τεχνικές διατήρησης της γονιμότητας έχουν προσφέρει στις γυναίκες περισσότερες επιλογές από ποτέ. Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να έχετε δίπλα σας σε αυτό το ταξίδι έναν εξειδικευμένο ιατρό γονιμότητας, ώστε να αποφασίσετε την καλύτερη δυνατή στρατηγική διατήρησης της γονιμότητας σας μετά από την θεραπεία του καρκίνου.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να διατηρήσετε την γονιμότητά σας κατά την διάρκειά της μάχης σας με τον καρκίνο, αλλά και το ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση βάσει του εξατομικευμένου σας ιατρικού ιστορικού, επισκεφθείτε το ιατρείο της Δρ. Δήμητρας Κύρου στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η Δρ. Κύρου είναι εξειδικευμένη ιατρός σε θέματα αναπαραγωγής και μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια στην κατάλληλη λύση για την διατήρηση της γονιμότητας σας!
Συχνές Ερωτήσεις
Πώς ο καρκίνος επηρεάζει την γονιμότητα;
Αν και πολλές φορές ο καρκίνος δεν επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα μίας γυναίκας, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να βλάψουν την ικανότητα της να συλλάβει.
Πώς μπορεί μία γυναίκα με καρκίνο να διατηρήσει την γονιμότητά της;
Μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η κρυοσυντήρηση εμβρύων και ωαρίων, η μεταφορά ωοθηκικού ιστού κ.α
Ποια είναι τα πρώτα βήματα μετά την διάγνωση για να διατηρήσει μία γυναίκα με καρκίνο την γονιμότητά της;
Να επικοινωνήσει με έναν εξειδικευμένο ιατρό γονιμότητας, ώστε να ακολουθήσει την καλύτερη δυνατή στρατηγική διατήρησης της γονιμότητας της μετά από την θεραπεία ενάντια στον καρκίνου.