Πόσες πιθανότητες έχω να μείνω έγκυος στις γόνιμες ημέρες;

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν πως για να μείνουν έγκυοι πρέπει  να έχουν απροφύλαχτες σεξουαλικές επαφές κατά την διάρκεια των γόνιμων ημερών τους. 

 

Πότε όμως είναι οι γόνιμες ημέρες του κύκλου και πόσο διαρκούν; Ακόμη, πόσο εύκολο είναι τελικά να μείνει μία γυναίκα έγκυος, έστω και αν κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη κατά την διάρκεια των γόνιμων ημερών της; 

Το παρόν άρθρο σκοπό έχει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ώστε να βοηθήσει  όλες εκείνες τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, θα ξεκινήσουμε αναλύοντας τις φάσεις του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γυναίκας.

Φάσεις έμμηνου κύκλου

Ωοθυλακική φάση: Πριν τις γόνιμες ημέρες

Αφορά το διάστημα που ξεκινάει την πρώτη μέρα του κύκλου (δηλ. την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσης) και διαρκεί μέχρι τη στιγμή της ωορρηξίας. Είναι η φάση που το ωοθυλάκιο ωριμάζει ώστε να απελευθερώσει το ωάριο. Κατά αυτό το διάστημα η εσωτερική επένδυση της μήτρας (το ενδομήτριο) αποκολλάται, προκαλώντας έτσι την έμμηνο ρύση, η οποία διαρκεί κατά μέσο όρο 4 ημέρες. Μετά την εμμηνόρροια, η παραγωγή των οιστρογόνων από το γυναικείο σώμα αυξάνεται και μία νέα επένδυση δημιουργείται στο εσωτερικό της μήτρας, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. 

Ωορρηξία: Το επίκεντρο των γόνιμων ημερών

Η ωορρηξία διαρκεί από 12 έως 24 ώρες και βρίσκεται μεταξύ της ωοθυλακικής και της ωχρινικής φάσης, περίπου στη 14η ημέρα του κύκλου. Κατά την διαδικασία της  ωορρηξίας απελευθερώνεται ένα νέο ωάριο. Λίγο πριν την ωορρηξία τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται στο μέγιστο, έτσι ώστε το ενδομήτριο να  γίνει πιο πυκνό και να συγκρατεί καλύτερα το σπέρμα. Στο τέλος της ωορρηξίας τα οιστρογόνα μειώνονται και ξεκινά η ωχρινική φάση. 

Ωχρινική φάση: Μετά τις γόνιμες ημέρες

Η ωχρινική φάση χαρακτηρίζεται από τη λειτουργία του ωχρού σωματίου και την έκκριση της ορμόνης προγεστερόνης. Μετά την απελευθέρωση του ωαρίου, ο σχηματισμός του ωοθυλακίου παραμένει και  επικαλύπτεται από κιτρινωπό υλικό, δημιουργώντας έτσι  το ωχρό σωμάτιο. Μετά το τέλος της ωχρινικής φάσης και καθώς η ορμόνη LH που υποστηρίζει την λειτουργία του ωχρού σωματίου μειώνεται, αυτό μετατρέπεται σε ουλώδη ιστό, το λευκό σωμάτιο

Πότε είναι οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας;

Οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας σηματοδοτούν εκείνο το χρονικό παράθυρο  κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου,  στο οποίο το ωάριο της γυναίκας μπορεί να γονιμοποιηθεί, οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Αν και ωορρηξία διαρκεί 12-24 ώρες, το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στη μήτρα  έως και 5 ημέρες. Λόγω αυτού, οι γόνιμες μέρες μίας γυναίκας συμπεριλαμβάνουν και τις μέρες πριν την ωορρηξία της, καθώς δύναται να γονιμοποιηθεί από σπέρμα που υπάρχει στο αναπαραγωγικό της σύστημα και πριν από την απελευθέρωση του ωαρίου. 

Θα μείνω έγκυος αν έχω σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη κατά τις γόνιμες μέρες μου;

Σίγουρα, το να γνωρίζετε πότε είναι οι γόνιμες μέρες σας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για να τελεσφορήσουν οι προσπάθειές σας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα  και με ακρίβεια χρησιμοποιώντας τεστ ωορρηξίας τα οποία ανιχνεύουν την άνοδο της ορμόνης LH, υπεύθυνης για την διάρρηξη του ωοθυλακίου και την απελευθέρωση του ωαρίου.

Ωστόσο, η επίτευξη της σύλληψης αποτελεί μία αρκετά σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί τον συγχρονισμό πολλών διαφορετικών παραγόντων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που απολύτως υγιή ζευγάρια προσπαθούν έως και έναν χρόνο μέχρι να τα καταφέρουν.  Η επιτυχία των προσπαθειών σας μπορεί να κριθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής που ακολουθείτε, αλλά και ορμονικές παθήσεις όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο ιατρό γονιμότητας, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα  στην επίτευξη σύλληψης, ιδιαίτερα αν είστε άνω των 35 ετών. 

H ∆ρ. Κύρου ∆ήµητρα MD, PhD είναι εξειδικευμένη ιατρός στη διερεύνηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιµότητας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προσπάθεια σας να μείνετε έγκυος, επισκεφθείτε το ιδιωτικό  ιατρείο της  Δρ. Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβετε την ενδεδειγμένη για εσάς θεραπεία γονιμότητας!

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε είναι οι γόνιμες ημέρες μιας γυναίκας;

Σε έναν κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία γίνεται την 14η ημέρα. Οι 3 ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία της γυναίκας είναι αυτές κατά τις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα  για την επίτευξη σύλληψης. Ωστόσο, σεξουαλικές επαφές που συμβαίνουν έως και πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσουν σε γονιμοποίηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα των γόνιμων ημερών;

Πολλές φορές οι γυναίκες που βρίσκονται στις γόνιμες ημέρες τους δεν παρατηρούν κάποιο σύμπτωμα. Ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, ελαφρύ πόνο στη μέση και στην κοιλιά, αυξημένη κολπική βλένη.

Αλλάζουν οι γόνιμες ημέρες με την ηλικία;

Ναι, οι γόνιμες μέρες σας καθώς και γενικότερα ο κύκλος σας μπορούν να επηρεαστούν καθώς πλησιάζετε στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης.