Eίναι αλήθεια ότι η διατροφή επηρεάζει την γονιμότητα;
Όταν μία γυναίκα διανύει την περίοδο της εγκυμοσύνης της συνηθίζεται να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της, καθώς είναι γνωστό πως η διατροφή της μητέρας μπορεί να έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιρροές τόσο στην υγεία του εμβρύου, όσο και στη δικιά της. Ωστόσο η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική και για τη γονιμότητα της γυναίκας! Ιδιαίτερα κατά την περίοδο που προσπαθεί να συλλάβει, είναι πολύ σημαντικό να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθεί μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή!
Ποιες διατροφικές συνήθειες ευνοούν τη γυναικεία γονιμότητα και ποιες όχι
Οι τροφές που καταναλώνει μια γυναίκα, δεν έχουν μόνο σημαντικό αντίκτυπο στον χρόνο που χρειάζεται για να συλλάβει, αλλά και στην υγεία των μελλοντικών γενεών, συμπεριλαμβανομένων και των εγγονών. Το γρήγορο φαγητό, τα πολύ λίγα φρούτα και πράσινα λαχανικά, καθώς και τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά.
Μεγάλη έρευνα η οποία βασίστηκε στην μελέτη του SCIE (Screening for Endpoints) με 5598 γυναίκες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία έδειξε ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξάνεται (από 8% σε 12%) στις γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη φρούτων (μόλις 1-3 μερίδες μηνιαίως) και ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται (σε ποσοστό 16%) για εκείνες που τρώνε fast food (τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι γυναίκες οι οποίες προτιμούν το γρήγορο φαγητό και την χαμηλή πρόσληψη φρούτων χρειάζεται σχεδόν 1 μήνα περισσότερο για να συλλάβουν, απ’ ότι οι γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν φρούτα τρείς ή περισσότερες φορές ημερησίως ή που τρώνε σπάνια γρήγορο φαγητό.
Από την άλλη η κατανάλωση πράσινων λαχανικών ή η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος έχει θετικό όφελος, καθώς μία ή περισσότερες μερίδες ημερησίως πράσινων λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει υπολειπόμενη ενδομητρια ανάπτυξη το έμβρυο στις 15 εβδομάδες κύησης.
Παράγοντες σχετιζόμενοι με τη διατροφή
Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως τα ιχνοστοιχεία, μπορούν επίσης να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, μία σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα χαλκού είχαν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, ενώ τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου και σεληνίου στο αίμα έδειξαν ότι αυξάνουν το χρόνο για την επίτευξη της εγκυμοσύνης.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο σημαντικές είναι οι σωστές διατροφικές συνήθειες μιας γυναίκας; Καθώς μία υγιής μητέρα «ισούται με ένα υγιές μωρό».
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Δρ. Κύρου ώστε για να λύσετε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε με τη γονιμότητά σας και να κρατήσετε το μωρό που τόσο λαχταράτε στην αγκαλιά σας!
Kύρου Δήμητρα