Έλεγχος Γονιμότητας-dkyrou

Έλεγχος γονιμότητας: Μην αφήνεις τίποτα στη τύχη

Ο φόβος της υπογονιμότητας είναι μια κοινή ανησυχία που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ακόμα και αν βρίσκονται μακριά από την ιδέα απόκτησης ενός παιδιού. Φυσικά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το λόγο. Πολύ συχνά ακούμε για περιπτώσεις υπογονιμότητας, που ήταν άγνωστες στους πάσχοντες, έως ότου προσπαθήσουν να κάνουν παιδιά. Ο έλεγχος της γονιμότητας τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδιά κάποια στιγμή είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η αδυναμία σύλληψής ή οι αποβολές λόγω προυπάρχοντων προβλημάτων.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στη σημασία του ελέγχου της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες, όπως και στο τι περιλαμβάνει.

Για να γίνει πλήρως κατανοητή η ανάγκη του ελέγχου γονιμότητας, ιδιαίτερα για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, είναι απαραίτητο να αναλύσουμε την έννοια της υπογονιμότητας αλλά και τα πιθανά αίτιά της.

Τι είναι η υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μία κατάσταση που επηρεάζει πολλά περισσότερα άτομα από όσα φαντάζεστε. Αφορά περίπου το 12-28% των ζευγαριών. Όταν η τακτική, απροστάτευτη επαφή αποτυγχάνει να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη εντός συγκεκριμένων χρονικού διαστήματος, το οποίο συνήθως ορίζεται στο ένα έτος, τότε προκύπτει η ανάγκη για τον έλεγχο της γονιμότητας του ζευγαριού. Καθώς, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Αν η γυναίκα έχει ξεπεράσει τα 35 έτη, το διάστημα που προτείνεται να περιμένει πριν διερευνήσει τη γονιμότητά της, είναι 6 μήνες.

Αιτίες Υπογονιμότητας

Η υπογονιμότητα είναι ένα περίπλοκο ζήτημα το οποίο μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές παθολογικές προελεύσεις. Σύμφωνα με τη HFEA (Human Fertilisation & Embryology Authority), η ανδρική υπογονιμότητα αντιπροσωπεύει το 29,8%. Αντίστοιχα, η γυναικεία υπογονιμότητα ανέρχεται στο 28,0%. Ενώ, οι πολλαπλοί παράγοντες που αφορούν και τους δύο συντρόφους βρίσκονται στο 10,3%. Ακόμη υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η υπογονιμότητα παραμένει ανεξήγητη, χωρίς να μπορεί να βρεθεί κάποιο παθολογικό αίτιο. Η κατανόηση των ριζών της υπογονιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για αποτελεσματική παρέμβαση και τεκμηριωμένη λήψη ιατρικών αποφάσεων.

Έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες

Για την αξιολόγηση της γυναικείας γονιμότητας, διατίθενται διάφορες εξετάσεις, όπως οι ορμονικές εξετάσεις, η μέτρηση ορμόνης AMH, το υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία και η υστεροσκόπηση.

Ορμονικές εξετάσεις

Έλεγχος των επιπέδων FSH, LH και οιστραδιόλης, τα οποία αξιολογούνται στην αρχή του κύκλου.

Πρόσθετες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, την προλακτίνη και τα ανδρογόνα.

Μέτρηση AMH

Η ορμόνη ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone), παράγεται από τα ωοθυλάκια και είναι ενδεικτική για τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια. Η τιμή της μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου για μία γυναίκα. ενώ η πτώση της είναι ραγδαία μετά τα 35 έτη. Η μέτρηση της ΑΜΗ μπορεί γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου.

Υπέρηχος μήτρας και ωοθηκών

Μέσω του υπερήχου μπορεί να εξεταστεί η μορφολογία της μήτρας και τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια. Ακόμη, μπορούν να ανιχνευθούν καταστάσεις όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση και αλλά και οι συγγενείς ανωμαλίες.

Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία

Η Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων αλλά και της κοιλότητας της μήτρας. Η εξέταση διενεργείται με σκιαγραφικό αφρού (HYFOSY) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου.

Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μία ειδική εξέταση, με την οποία ο γυναικολόγος μπορεί να παρατηρήσει την τη μήτρα, το ενδομήτριο, τα στόμια των σαλπίγγων αλλά και τον τράχηλο (διαγνωστική υστεροσκόπηση) και να επέμβει αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις (επεμβατική υστεροσκόπηση). Πρόκειται για μια ανώδυνη επέμβαση που πραγματοποιείται υπό αναισθησία και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Έλεγχος Γονιμότητας Γυναίκα-dkyrou

Έλεγχος ανδρικής γονιμότητας

Ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας αφορά κυρίως το σπερμοδιάγραμμα που αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τη γονιμότητα του άνδρα. Σε αυτό ελέγχονται τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος (αριθμός σπερματοζωαρίων, όγκος σπέρματος), αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Σπερμοδιάγραμμα (ανάλυση σπέρματος)

Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο δοχείο, αφού έχει προηγηθεί σεξουαλική αποχή 3-5 ημερών. Το υλικό προσκομίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα στο εργαστήριο (αν είναι δυνατόν μέσα σε 30 λεπτά). Στην συνέχεια εξετάζεται, αφού υποστεί ειδική επεξεργασία. Έτσι μπορούμε να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα, τη μορφολογία τους και άλλες παραμέτρους. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως ο έλεγχος κατακερματισμού DNA σπέρματος (DFI) και FISH διεξάγονται εάν εντοπιστούν ανωμαλίες,που χρήζουν διερεύνησης.

Έλεγχος Γονιμότητας Άνδρας-dkyrou

Συνοψίζοντας, ο έλεγχος γονιμότητας αφορά μια ολοκληρωμένη εξέταση της αναπαραγωγικής υγείας τόσο του άντρα, όσο και της γυναίκας. Έτσι, τα ζευγάρια μπορούν να ξεκινήσουν ένα ενημερωμένο ταξίδι προς την επίτευξη του ονείρου τους να γίνουν γονείς. Αυτή η διαδικασία φυσικά πρέπει να καθοδηγείται από έναν εξειδικευμένο ιατρό σε θέματα αναπαραγωγής, ώστε να διερευνηθεί κάθε ενδεχόμενο υπογονιμότητας.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβετε άμεσα την κατάλληλη καθοδήγηση για τον έλεγχο της γονιμότητας σας και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υπογονιμότητας που μπορεί να ανευρεθούν.

Συχνές Ερωτήσεις

Η υπογονιμότητα είναι ανδρικό ή γυναικείο ζήτημα;

Η υπογονιμότητα είναι ένα κοινό ζήτημα που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ακόμα και αν βρίσκονται μακριά από την ιδέα απόκτησης ενός παιδιού.

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος γονιμότητας στις γυναίκες;

Για την αξιολόγηση της γυναικείας γονιμότητας, διατίθενται διάφορες εξετάσεις, όπως οι ορμονικές εξετάσεις, η μέτρηση ορμόνης AMH, το υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία και η υστεροσκόπηση.

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος γονιμότητας στους άνδρες;

Ο έλεγχος της ανδρικής γονιμότητας αφορά κυρίως το σπερμοδιάγραμμα που αποτελεί τη βασική εργαστηριακή εξέταση για τη γονιμότητα του άνδρα. Σε αυτό ελέγχονται τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του σπέρματος (αριθμός σπερματοζωαρίων, όγκος σπέρματος), αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι η μορφολογία και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.