Ενδείξεις Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες

Η υπογονιμότητα στις μέρες μας αποτελεί ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο, με πολλά ζευγάρια να προσπαθούν να συλλάβουν για καιρό, χωρίς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό το γεγονός αποτελεί μία ιδιαίτερα ψυχικά επίπονη διαδικασία, ειδικά αν το ζευγάρι δεν γνωρίζει τους λόγους που οδηγούν στα προβλήματα γονιμότητάς που αντιμετωπίζει.Οι αιτίες της υπογονιμότητας ενός ζευγαριού μπορεί να οφείλονται σε διάφορες συνοσηρότητες, στην ηλικία του ζευγαριού, σε ψυχολογικούς παράγοντες ή σε άλλους λόγους που χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.

Πολλές φορές οι άνδρες και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας δεν αντιμετωπίζουν κάποιο άλλο σύμπτωμα, το οποίο να γίνεται εμφανές στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες εκείνες οι φορές,  που οι ενδείξεις υπογονιμότητας υπάρχουν, αλλά παίρνουν απαρατήρητες. Ακόμα, μπορεί να τους δίνεται επουσιώδης σημασία, με αποτέλεσμα τα άτομα που τις αντιμετωπίζουν να μην λαμβάνουν την ενδεδειγμένη για αυτούς θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν οι βασικές ενδείξεις υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες, τα αίτια, αλλά και οι μέθοδοι για την θεραπεία τους.

Ενδείξεις υπογονιμότητας σε γυναίκες

Οι ενδείξεις υπογονιμότητας σε γυναίκες συνήθως είναι πιο εμφανείς από ότι στους άνδρες, καθώς ένας από τους βασικούς παράγοντες που αποτελεί δείκτη για την γονιμότητα μίας γυναίκας, είναι ο έμμηνος κύκλος της. Οι  διαταραχές  του εμμήνου κύκλου μπορούν να γίνουν εύκολα  αντιληπτές από κάθε γυναίκα, με αποτέλεσμα να αναζητήσει πιο γρήγορα την συνδρομή  ενός εξειδικευμένου ιατρού. Οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ακανόνιστες  περιόδους, βαριές περιόδους με έντονο πόνο ή και πλήρη απουσία περιόδου.

Ακόμα, υπάρχει μία κατηγορία ενδείξεων υπογονιμότητας που  σχετίζονται με την ύπαρξη ορμονικής ανισορροπίας στον οργανισμό! Μερικές από αυτές είναι: το αδικαιολόγητα αυξημένο σωματικό βάρος, η ακμή, η τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα σημεία του σώματος όπως είναι το πρόσωπο ή η πλάτη, τα λεπτά και λίγα μαλλιά.

Τέλος, μία ακόμη ένδειξη γυναικείας υπογονιμότητας είναι οι διαταραχές στη σεξουαλική επιθυμία, όπως και οι έντονοι πόνοι κατά την σεξουαλική επαφή που μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

νδείξεις υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες-γυναικεία υπογονιμότητα-dkyrou

Ενδείξεις υπογονιμότητας στους άνδρες

Η υπογονιμότητα στους άντρες αφορά περίπου το 30-40% του συνόλου των περιπτώσεων της υπογονιμότητας, με ένα 40% να αποδίδεται  στην γυναικεία υπογονιμότητα και το υπόλοιπο να αφορά περιπτώσεις υπογονιμότητας, στις οποίες έχουν πρόβλημα και οι δύο ή περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αίτια είναι αδιευκρίνιστα. Παρά το γεγονός λοιπόν πως υπάρχουν  πολλές περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, αρκετές από αυτές δεν έχουν γίνει αντιληπτές, καθώς οι ενδείξεις του προβλήματος δεν εκλαμβάνονται ως κάτι ανησυχητικό.

Μία από τις βασικές ενδείξεις υπογονιμότητας σε έναν άνδρα έχει να κάνει με την ομαλή στυτική του λειτουργία και την δυνατότητα του να εκσπερματίζει. Αν ένας άντρας αντιμετωπίζει προβλήματα στην διατήρηση της στύσης του ή στην εκσπερμάτισή, ενδέχεται επίσης να παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές, οι οποίες να επηρεάζουν και την αναπαραγωγική του ικανότητα.

Μία ακόμα ένδειξη που σχετίζεται με την υπογονιμότητα είναι το οίδημα και ο πόνος στους όρχεις. Οι όρχεις είναι οι αδένες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του σπέρματος κατά συνέπεια οποιαδήποτε πάθηση που σχετίζεται μαζί τους, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα.  Μάλιστα, μία από τις πιο  συχνές παθήσεις που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι η κιρσοκήλη, η οποία επηρεάζει την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος λόγω της κιρσοειδούς διεύρυνσης των φλεβών που βρίσκονται στους όρχεις.  Ευτυχώς παρά την συχνότητα εμφάνισής της, η κιρσοκήλη είναι μία πάθηση η οποία είναι εύκολα ιάσιμη, όπως και τα προβλήματα  ανδρικής υπογονιμότητας που προκύπτουν από αυτή.

ενδείξεις υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες-ανδρική υπογονιμότητα-dkyrou

Πώς διαπιστώνεται η υπογονιμότητα;

Τις περισσότερες φορές η υπογονιμότητα μπορεί να διαπιστωθεί  μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορούν να  δείξουν ποια είναι η αιτία ή οι αιτίες της.

Εξετάσεις για τον έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως οι αιτίες για την γυναικεία υπογονιμότητα  μπορεί να είναι πάρα πολλές, κατά συνέπεια το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθούν.

Οι εξετάσεις που συστήνονται σίγουρα εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό της κάθε γυναίκας. Ωστόσο, ιδιαίτερα για γυναίκες  μεγαλύτερης ηλικίας, είναι σημαντικό να γίνει μία ακριβής  εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών τους, εξετάζοντας τα επίπεδα της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια.  Η ΑΜΗ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες. Έτσι, είναι ένας ισχυρός δείκτης για τις ωοθηκικές εφεδρείες μιας γυναίκας, και προγνωστικός παράγοντας της απόκρισης των ωοθηκών σε επικείμενη προσπάθεια εξωσωματικής.

Άλλες εξετάσεις οι οποίες αφορούν γενικότερα την κατάσταση της μήτρας, αλλά και του υπόλοιπου γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος είναι η υπερηχοϋστερογραφία (SIS) για εκτίμηση της κοιλότητας της μήτρας, και η υπερηχογραφική υστεροσαλπιγγογραφία (HyCoSy) για έλεγχο της βατότητας των σαλπίγγων.

Εξετάσεις για τον έλεγχο γονιμότητας σε άνδρες

Η πιο σημαντική εξέταση για να ελεγχθεί η γονιμότητα ενός άνδρα είναι το σπερμοδιάγραμμα. Μέσω του σπερμοδιαγράμματος μπορούμε να διαπιστώσουμε  με ακρίβεια τον αριθμό των σπερματοζωαρίων την  κινητικότητά και τη μορφολογία τους. Το σπερμοδιάγραμμα είναι ένα απλό τεστ κατά το οποίο το σπέρμα λαμβάνεται, αφού έχει προηγηθεί αποχή από εκσπερμάτιση για 3-7 ημέρες και εξετάζεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

Μια πιο εξειδικευμένη εξέταση  για το ανδρικό σπέρμα  είναι η μέτρηση του κατακερματισμού του σπερματικού DNA. Η  συγκεκριμμένη εξέταση χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας καθώς και για τον έλεγχο επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρόωρων τοκετών και αποβολών.

ενδείξεις υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες-εξετάσεις-dkyrou

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα;

Είτε έχετε παρατηρήσει συγκεκριμένες ενδείξεις υπογονιμότητας, είτε δεν μπορείτε να συλλάβετε για διάστημα άνω του ενός έτους, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό σε θέματα γονιμότητας, ώστε να σας προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία για εσάς, βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθείτε.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβετε άμεσα την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε και να μπορέσετε να κρατήστε το παιδί σας στην αγκαλιά σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η γυναικεία υπογονιμότητα;

Η γυναικεία υπογονιμότητα είναι η αδυναμία μιας γυναίκας να συλλάβει ή να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη μετά από ένα ή περισσότερο χρόνο τακτικής, απροστάτευτης σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη γυναικεία υπογονιμότητα, όπως ορμονικές ανισορροπίες, προβλήματα με την ωορρηξία, φραγμένες σάλπιγγες, ανωμαλίες της μήτρας, θέματα που σχετίζονται με την ηλικία και ορισμένες παθήσεις ή θεραπείες.

Τι είναι η ανδρική υπογονιμότητα;

Η ανδρική υπογονιμότητα αναφέρεται στην αδυναμία ενός άνδρα να γίνει πατέρας λόγω ποικίλων παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή, την ποιότητα ή την κινητικότητα του σπέρματος. Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών και σε περίπου 30% αυτών των περιπτώσεων, η αιτία οφείλεται αποκλειστικά σε ανδρικούς παράγοντες.

Μερικές κοινές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, μη φυσιολογικό σχήμα σπέρματος, μειωμένη κινητικότητα σπέρματος, ορμονικές ανισορροπίες, γενετικούς παράγοντες, λοιμώξεις, τραυματισμούς ή βλάβες στα αναπαραγωγικά όργανα, ορισμένα φάρμακα και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και χρήση ναρκωτικών.

Πώς θεραπεύεται η υπογονιμότητα;

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία της υπογονιμότητας σας και να  σας προτείνει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και την σπερματέγχυση (ICSI). Ακόμη μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής!