φυσική σύλληψη μετά την εξωσωματική--dkyrou

Φυσική σύλληψη μετά από εξωσωματική: Συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ότι νομίζετε

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ιστορίες για γυναίκες που μετά από μία επιτυχή IVF, έχουν καταφέρει να συλλάβουν δεύτερη φορά με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει με ευρήματα τη συγκεκριμένη διαπίστωση, δίνοντας εξήγηση στη γεννήσεις παιδιών που παρουσιάζονται ως “θαυματα” από τα Μ.Μ.Ε. και αφορούν περιπτώσεις ζευγαριών που έως πρότινος θεωρούνταν υπογόνιμα, αλλά μετά την απόκτηση του πρώτου τους παιδιού μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατάφεραν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο την δεύτερη φορά.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν δεδομένα από 11 επιστημονικές μελέτες αφορούν περίπου 5.000 περιπτώσεις υπογόνιμων γυναικών και εκτείνονται σε μία περίοδο δεκαπέντε ετών.

φυσική σύλληψη μετά την εξωσωματική-ευρήματα και περιορισμοί για φυσική σύλληψη μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-dkyrou

Ευρήματα και περιορισμοί μελετών για τη πιθανότητα φυσικής σύλληψης μετά από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Από την συνολική εικόνα που μας δίνουν τα δεδομένα και των έντεκα μελετών, προκύπτει το γενικό συμπέρασμα πως περίπου 1 στις 5 γυναίκες καταφέρνει να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, μετά από μία επιτυχημένη προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως επειδή τα ευρήματα προκύπτουν από διαφορετικές μελέτες, είναι αρκετά δύσκολο να γίνει άμεση σύγκριση μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το στήσιμο της κάθε μελέτης διαφέρει ως προς τα ερευνητικά ερωτήματα, τη διάρκεια και τους πληθυσμούς που εξετάστηκαν.

Για παράδειγμα, τα ποσοστά των γυναικών που πέτυχαν μια φυσική εγκυμοσύνη μετά από ένα τοκετό που προέκυψε μετά από κάποια θεραπεία γονιμότητας κυμαίνονται από 12% έως 33%, με τις πρόσφατες μελέτες να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά. Άλλοι παράγοντες που φαίνονται να επηρέασαν τα ευρήματα των ερευνών φαίνεται να είναι η ηλικία των γυναικών, το διάστημα κατά το οποίο το ζευγάρι ήταν υπογόνιμο, και ο αριθμός των κύκλων που είχε προηγηθεί της επιτυχημένης IVF.

Παρά το γεγονός της συνύπαρξης όλων αυτών των παραγόντων, δεν υπάρχει μία καθολική αιτία η οποία να μπορούσαμε να πούμε ότι επηρεάζει όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν. Παρόλα αυτά, να κοινό χαρακτηριστικό που φαίνεται να επαναλαμβάνεται σε αρκετά περιστατικά που επιτεύχθηκε η φυσική σύλληψη μετά από μία προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι ο αρχικός παράγοντας της ενδομητρίωσης ή τα ακαθόριστα αίτια υπογονιμότητας.

φυσική σύλληψη μετά την εξωσωματική-παράγοντες που ευνοούν τη φυσική σύλληψη μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή-dkyrou

Παράγοντες που ευνοούν τη σύλληψη μετά από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Σε πολλές περιπτώσεις, όπου τα αίτια της υπογονιμότητας έχουν ανεβρεθεί και θεραπευτεί, είναι πολύ πιο εύκολο για το ζευγάρι να προχωρήσει σε μία δεύτερη αυτή τη φορά φυσική σύλληψη. Κάποιες από αυτές τις διαταραχές είναι οι διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας ή οι ανωμαλίες των σπερματοζωαρίων του άνδρα. Στη περίπτωση που οι αιτιες οι οποίες εμπόδισαν αρχικά το ζευγάρι να συλλάβει, έχουν πάψει να υφίστανται, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ζευγάρι να μην είναι πλέον υπογόνιμο και να μπορεί να συλλάβει κανονικά.

Ακόμα, αν τα αίτια της υπογονιμότητας είναι ανεξήγητα, τότε είναι πολύ πιθανό τυχόν γενικές κατεύθυνσης που δόθηκαν κατά την προσπάθεια σύλληψης με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να έχουν γενικά θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα του ζευγαριού. Αυτές οι κατευθύνσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως είναι η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Τέλος, ο ψυχολογικός παράγοντας και η αποβολή του άγχους μετά την απόκτηση ενός παιδιού, μπορούν να συμβάλλουν σε μία πιο εύκολη φυσική σύλληψη.

Αντιμετώπιση υπογονιμότητας μετά από μία επιτυχή προσπάθεια εξωσωματικής

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστο των γυναικών που κατάφερε να συλλάβει φυσικά, μετά από μία επιτυχή προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό δεν αποτελεί επ ουδενί πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις. Πολλά ζευγάρια εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα ακόμα και μετά την απόκτηση ενός παιδιού με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό το ζευγάρι να επικοινωνήσει με έναν εξειδικευμένο ιατρό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα, ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προστεθούν και άλλοι παράγοντες υπογονιμότητας, οι οποίοι δεν υπήρχαν στην πρώτη προσπάθεια με σημαντικότερο την ηλικια της γυναίκας και το παθολογικό σπερμοδιάγραμμα στον άνδρα.

φυσική σύλληψη μετά την εξωσωματική-ιατρός υποβοηθούμενη αναπαραγωγής Θεσσαλονίκη-dkyrou

Ιατρός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Θεσσαλονίκη

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας και έχετε ήδη ιστορικό προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, ώστε να σας παρέχει μία εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση βάσει του ιστορικού σας.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και λάβετε άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία για το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζετε.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι η γονιμοποίηση έξω από το σώμα: αντί δηλαδή η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο να γίνει στη σάλπιγγα της γυναίκας, γίνεται στο εργαστήριο. Οι βασικοί μέθοδοι είναι δύο: Η κλασική εξωσωματική και η μικρογονιμοποίηση, η οποία εφαρμόζεται σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις, όπου το ποσοστό γονιμοποίησης είναι χαμηλό!

Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να συλλάβω φυσικά μετά την εξωσωματική;

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, περίπου 1 στις 5 γυναίκες καταφέρνει να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, μετά από μία επιτυχημένη προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τι να κάνω αν αντιμετωπίζω ξανά προβλήματα γονιμότητας μετά από μία επιτυχημένη εξωσωματική;

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υπογονιμότητας και έχετε ήδη ιστορικό προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, ώστε να σας παρέχει μία εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση βάσει του ιστορικού σας.