Γιατί πρέπει να Επιλέξεις Εξειδικευμένο Ιατρό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Τι είναι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Η διαχείρηση των υπογόνιμων ζευγαριών και η ανάπτυξη τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας μιας υποειδικότητας που ονομάζεται Αναπαραγωγική Ιατρική (Reproductive Medicine) – Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Πρόκειται για υποειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Ο γυναικολόγος αφού έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας ακολουθεί 3 χρόνια επιπρόσθετης εκπαίδευσης στον τομέα της Αναπαραγωγής σε μεγάλα πανεπιστημιακά κέντρα Αναπαραγωγικής Ιατρικής του εξωτερικού, τα οποία έχουν την έγκριση από την EBCOG. Κατά την διάρκεια της 3χρονης εξειδίκευσης δέχεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην ιατρική και χειρουργική αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (άνδρα και γυναίκα) καθώς και στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία. Για να λάβει τον τίτλο του ειδικού στην Αναπαραγωγική Ιατρική απαιτείται εργαστηριακή έρευνα και πολλαπλές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ομιλίες σε διεθνή συνέδρια για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών καθώς και συμπλήρωση ενός βιβλίου καταγραφής όλης της κλινικής εμπειρίας.

Οι εξειδικευμένοι ιατροί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνεχίζουν να αφιερώνουν τουλάχιστον το μισό, και πιθανώς περισσότερο, του χρόνου εργασίας τους στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Απαιτείται συνεχή ενημέρωση γιατί είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται ταχύτατα.

Σε ποιον ιατρό υποβοηθούμενης ανάπαραγωγής να απευθυνθώ;

Δυστυχώς ελάχιστοι είναι οι εξειδικευμένοι ιατροί και γι’αυτό τον λόγο πολλά ζευγάρια ταλαιπωρούνται χρόνια, με μεγάλο ψυχολογικό κόστος, μέχρι την απόκτηση ενός παιδιού. Η επιλογή του ιατρού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί μόνο η εξειδίκευση αποτελεί εγγύηση για ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική.

H Δρ. Κύρου είναι μια από τις ελάχιστες ιατρούς στην Ελλάδα με πλήρη εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, πιστοποιημένη από την ESHRE και τον EBCOG ως ειδικός στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Μετεκπαιδεύτηκε στην υπογονιμότητα και στην εξωσωματική γονιμοποίηση στις Βρυξέλλες, δίπλα στις μεγαλύτερες μορφές στο χώρο της αναπαραγωγής, τον καθηγητή Paul Devroey και τον καθηγητή Herman Tournaye.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιέγης (Βέλγιο) το 1997. Μετά από ειδίκευση στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Βέλγιο (Hopital Français, Brussels – Clinic C.H.St Vincent/ St. Elisabeth, Rocourt, Liege) ολοκλήρωσε την ειδικότητά της κι έλαβε το 2007 τον τίτλο του Μαιευτήρα Γυναικολόγου.

Από το 2007 έως το 2010 εργάστηκε ως επιμελήτρια και ταυτόχρονα μετεκπαιδεύτηκε στην υπογονιμότητα και εξωσωματική γονιμοποίηση στο Centrum voor Reproductieve Geneeskunde-Universitair Ziekenhuis Brussel, Vrije Universiteit Brussel δίπλα στον καθηγητή Paul Devroey. Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Φλαμανδόφωνου Πανεπιστημίου Βρυξελλών ήταν και παραμένει στην πρωτοπορία της Αναπαραγωγικής Ιατρικής για πάνω από τρεις δεκαετίες. Εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τεχνική της μικρογονιμοποίησης (ICSI), της εξαγωγής σπερματοζωαρίων από τον όρχι (TESE), εκεί επιτεύχθηκε η πρώτη εγκυμοσύνη από ανασυνδυασμένη FSH αλλά και μετά από προεμφυτευτική διάγνωση (PGD) για μονογονιδιακή διαταραχή.

Στη διάρκεια της 3χρονης μετεκπαίδευσης της απέκτησε εμπειρία στη χειρουργική λαπαροσκόπηση των περιπτώσεων υπογονιμότητας και έλαβε ειδική εκπαίδευση στον τομέα της Ανδρολογίας υπό την επίβλεψη του καθηγητή H. Tournaye. Στις πρακτικές της περιλαμβάνονται όλες οι ανδρολογικές τεχνικές όπως το FNA και το TESE ενώ πρόσφατα ειδικεύτηκε και στην ανάκτηση σπερματοζωαρίων από τον ορχικό ιστό διαμέσου της καινούργιας τεχνικής μικροχειρουργικής micro – TESE.

Η Δρ. Κύρου είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων. Το 2011 της απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η έκφραση των υποδοχέων των στεροειδών ορμονών στο ενδομήτριο στη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης κατά τη διέγερση των ωοθηκών». Το 2012 αναγορεύτηκε και διδάκτωρ Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Φλαμανδόφωνου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών με τίτλο διατριβής «Optimization of GnRH antagonist cycles in reproductive medicine».

Έχει 27 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή τριών ξενόγλωσσων βιβλίων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Δρ. Κύρου ενεργεί ως κριτής ερευνητικών εργασιών για διεθνή σημαίνοντα περιοδικά που αφορούν στην αναπαραγωγή και αποτελεί επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή σε διεθνή συνέδρια.

Η σημερινή ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στη δεκτικότητά του ενδομητρίου και την αναπαραγωγική ενδοκρινολογία. Η Δρ. Κύρου είναι μέλος των Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ESHRE και της Αμερικάνικης Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής ASRM.

Ο Εξειδικευμένος ιατρός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ο άνθρωπος ο οποίος στέκεται δίπλα σας και σας καθοδηγεί στην προσπάθεια απόκτησης του παιδιού σας, η Δρ. Κύρου έχει επιτελέσει αμέτρητες φορές αυτόν το ρόλο, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει το όνειρο των ασθενών της να γίνουν γονείς.