Κατά πόσο μπορεί το στρες να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα της εξωσωματικής;

Έγινε η εξωσωματική και περιμένετε να κάνετε το τεστ. Πόσες φορές έχετε ακούσει από την οικογένεια και τους φίλους σας «σταμάτα να έχεις τόσο άγχος», «θα τα καταστρέψεις όλα με το άγχος σου», «χαλάρωσε για να έχεις πιθανότητες επιτυχίας με την εξωσωματική»; Αμέτρητες φορές. Είναι αλήθεια ή απλά καταλήγετε να έχετε διπλό άγχος και τύψεις χωρίς λόγο;

Ενώ το στρες μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών του στρες, την περιοδικότητα της εμμήνου ρύσεως σας, και, τελικά, την ίδια τη γονιμότητα, η σχέση του στρες με την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι αναπόδεικτη. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ωοθήκες διεγείρονται και δημιουργούμε έναν τεχνητό εμμηνορρυσιακό κύκλο. Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ άγχους και αποτελέσματος της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα. Η τελευταία μετά-ανάλυση που περιλαμβάνει 14 μελέτες δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων και επιπέδου στρες.

Είχα πολλές ασθενείς που είχαν εγκυμοσύνη τελικά, παρόλο που κατά τη διάρκεια του χρόνου αναμονής των δέκα μερών πριν από τα αποτελέσματά του τεστ ήταν φοβερά στρεσαρισμένες. Αντίθετα, πολλές που ήταν ήρεμες και σίγουρες, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος κατά τη διάρκεια θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το άγχος όμως δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων σας σε μοριακό επίπεδο. Ο απόλυτος περιοριστικός παράγοντας στην αναπαραγωγή είναι το DNA των ωαρίων σας και όχι η συναισθηματική σας κατάσταση. Φυσικά, το άγχος είναι ενοχλητικό και είναι χρήσιμο να μάθετε στρατηγικές αντιμετώπισης του με σκοπό να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Είναι σημαντικό όμως να αποφευχθεί το αίσθημα ενοχής και ότι με κάποιο τρόπο είστε υπεύθυνες για οποιαδήποτε κακή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης σας.

Να είστε σίγουρες ότι το άγχος σας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, τη στιγμή που θα ακούσετε στον υπέρηχο τους χτύπους της καρδιάς του μωρού σας στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.