Ξεκινώντας IVF: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) αποτελεί μια από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύλληψης, σίγουρα σκεφτήκατε τι θα συμβεί ξεκινώντας IVF. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά στάδια της διαδικασίας και ποια είναι τα επόμενα βήματα για να πετύχετε την επιθυμητή εγκυμοσύνη.
Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται εκτός του σώματος και στη συνέχεια το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα. Αυτή η μέθοδος προσφέρει ελπίδα σε ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν φυσιολογικά, είτε λόγω προβλημάτων γονιμότητας του άντρα ή της γυναίκας, είτε λόγω άλλων αιτίων.
Ποια είναι τα πρώτα βήματα πριν ξεκινήσετε την IVF;
Πριν την έναρξη της διαδικασίας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο για έναν πλήρη έλεγχο της γονιμότητάς σας. Η γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά εξετάσεων ώστε να κατανοήσει πλήρως την κατάστασή σας. Η γυναίκα υποβάλλεται σε ορμονικό έλεγχο, υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, ενώ ο άνδρας κάνει σπερμοδιάγραμμα για να αξιολογηθεί η ποιότητα του σπέρματος.
Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσετε το ιστορικό σας και να ενημερώσετε την γιατρό για τυχόν προηγούμενα προβλήματα ή θεραπείες που έχετε λάβει.
Ξεκινώντας IVF, η ανοιχτή επικοινωνία με την γιατρό σας είναι καθοριστική για την επιτυχή πορεία της διαδικασίας.
Ξεκινώντας IVF: Πώς λειτουργεί η διαδικασία;
Η διαδικασία της IVF περιλαμβάνει διάφορα στάδια που απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και υποστήριξη. Τα κύρια στάδια είναι τα εξής:
Στάδιο 1: Διέγερση των ωοθηκών
Σε έναν φυσιολογικό κύκλο, συνήθως μόνο ένα ωοθυλάκιο ωριμάζει και παράγει ένα ωάριο. Ωστόσο, για να αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, απαιτούνται περισσότερα από ένα ωάρια. Γι’ αυτό, ακολουθούνται πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κύκλου της κάθε γυναίκας, την ανταπόκριση των ωοθηκών σε προηγούμενες προσπάθειες, την ηλικία και άλλους παράγοντες που αξιολογεί η ιατρός. Κατά κανόνα, χορηγούνται φάρμακα που ενισχύουν την ωρίμανση όλων των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων ωαρίων.
Η αγωγή για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων ξεκινά συνήθως την 2η ημέρα του έμμηνου κύκλου. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθημερινή χορήγηση γοναδοτροπινών, που τροφοδοτούν τα ωοθυλάκια ώστε να αναπτυχθούν. Η ωρίμανση των ωοθυλακίων παρακολουθείται από την γιατρό με υπέρηχο και ορμονικές εξετάσεις. Ώσπου, η γιατρός αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να χορηγηθεί η hCG. Το τελευταίο ενέσιμο φάρμακο της διέγερσης. Χορηγείται σε συγκεκριμένη ώρα, 36 ώρες πριν την ωοληψία.
Στάδιο 2: Συλλογή των ωαρίων
Η ωοληψία πραγματοποιείται 36 ώρες μετά τη χορήγηση της hCG, η οποία βοηθά στην ωρίμανση του ωαρίου και στην απελευθέρωσή του από το εσωτερικό του ωοθυλακίου. Η διαδικασία συλλογής των ωαρίων γίνεται με τη χρήση βελόνας, η οποία καθοδηγείται υπερηχογραφικά από ένα οδηγό που είναι τοποθετημένος στην κολπική κεφαλή του υπερηχογράφου. Η όλη διαδικασία διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά και πραγματοποιείται υπό μέθη.
Τα ωάρια που συλλέγονται τοποθετούνται σε ειδικά σωληνάρια και μεταφέρονται αμέσως στο εργαστήριο, όπου, εντοπίζονται, καταμετρώνται και τοποθετούνται σε ειδικό καλλιεργητικό υγρό που μιμείται τις συνθήκες του σώματος. Στη συνέχεια, τα ωάρια τοποθετούνται στον επωαστή για να ωριμάσουν έως την ώρα της γονιμοποίησης.
Την ημέρα της ωοληψίας, ο σύζυγος προσκομίζει το σπέρμα σε αποστειρωμένο δοχείο. Συνιστάται αποχή 3 ημερών πριν τη λήψη του. Το σπέρμα αξιολογείται και προετοιμάζεται για τη γονιμοποίηση.
Στάδιο 3: Γονιμοποίηση των ωαρίων
Τα συλλεχθέντα ωάρια τοποθετούνται μαζί με τα σπερματοζωάρια σε εργαστηριακό περιβάλλον για τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Αν κριθεί απαραίτητο, κυρίως σε περιπτώσεις αδύναμου σπέρματος, γίνεται μικρογονιμοπόιηση ICSI. Την επόμενη ημέρα από την ωοληψία, πραγματοποιείται μικροσκοπικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί. Τα γονιμοποιημένα ωάρια τοποθετούνται σε νέο καλλιεργητικό υλικό και επιστρέφουν στον επωαστή, ενώ η ασθενής ενημερώνεται για τα αποτελέσματα.
Τη δεύτερη και τρίτη ημέρα μετά την ωοληψία, τα έμβρυα συνήθως ξεκινούν να διαιρούνται σε κύτταρα. H καλλιέργεια παρατείνεται συνήθως έως την πέμπτη ημέρα, οπότε τα έμβρυα εξελίσσονται σε βλαστοκύστες μετά από πολλές διαιρέσεις και άλλες αλλαγές.
Στάδιο 4α: Κρυοσυντήρηση Εμβρύων
Η κρυοσυντήρηση εμβρύων είναι η διαδικασία κατάψυξης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-196°C), για μελλοντική χρήση. Όταν απαιτείται, τα έμβρυα αποψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων με την τεχνική της υαλοποίησης έχει αυξήσει το ποσοστό των ζωντανών και ποιοτικών εμβρύων μετά την απόψυξη στο 95%.
Όταν το ζευγάρι αποφασίσει να προχωρήσει με την εμβρυομεταφορά των κρυοσυντηρημένων εμβρύων, συνήθως δημιουργείται ένας τεχνητός κύκλος για τη γυναίκα. Έτσι ώστε η μήτρα να προετοιμαστεί για την εμβρυομεταφορά.
Στάδιο 4β: Εμβρυομεταφορά
Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς είναι απλή και ανώδυνη, χωρίς την ανάγκη αναισθησίας. Γίνεται συνήθως πέντε μέρες μετά την ωοληψία ή τρεις ανάλογα με την εξέλιξη των εμβρύων.Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν εξαρτάται κυρίως από την ποιότητά τους και δευτερευόντως από την επιθυμία για πολύδυμη κύηση. Σήμερα η τάση είναι η μεταφορά μόνο ενός εμβρύου ανά κύκλο για να μειωθεί ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης και των επιπλοκών που αυτή συνεπάγεται..
Το έμβρυο, μαζί με λίγο από το καλλιεργητικό υλικό τους, αναρροφάται σε έναν μαλακό καθετήρα εμβρυομεταφοράς. Ο καθετήρας περνά μέσω του τραχήλου και τα τοποθετεί στο ενδομήτριο. Όλα γίνονται με υπερηχογραφική καθοδήγηση.
Η γυναίκα παραμένει ξαπλωμένη για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Μετά την εμβρυομεταφορά, συνεχίζει την αγωγή με προγεστερόνη καθημερινά.
Στάδιο 5: Εξέταση για εγκυμοσύνη
Τελικά, μετά από όλα τα παραπάνω βήματα, γίνονται εξετάσεις αίματος για να μετρηθεί η χοριακή, η ορμόνη που δείχνει την εγκυμοσύνη. Συνήθως, το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης γίνεται περίπου 10 ημέρες μετά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Παρόλα αυτά, η ακριβής χρονική στιγμή καθορίζεται πάντα σε συνεργασία με την γιατρό, η οποία θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Εάν το τεστ είναι θετικό, ακολουθεί υπερηχογράφημα για να επιβεβαιωθεί η παρουσία ενός ή περισσοτέρων σάκων κύησης και στη συνέχεια ο καρδιακός παλμός του εμβρύου.
Ξεκινώντας IVF με την Δρ. Κύρου Δήμητρα, MD, PhD
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια εξελιγμένη και ασφαλής μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε την εγκυμοσύνη, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύλληψης. Το να βρείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό, είναι το πρώτο βήμα ξεκινώντας IVF προς την επίτευξη του στόχου σας. Η Δρ. Κύρου Δήμητρα, MD, PhD, με ειδικότητα στη διερεύνηση της υπογονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει με απόλυτη σοβαρότητα και εμπειρία. Με την κατάλληλη υποστήριξη, καθοδήγηση και θεραπεία, έχετε τη δυνατότητα να εκπληρώσετε την επιθυμία σας για οικογένεια.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποια είναι τα πρώτα βήματα πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Πριν ξεκινήσετε την IVF, θα χρειαστεί να κάνετε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η γονιμότητά σας. Η επικοινωνία με τον γιατρό για το ιατρικό σας ιστορικό είναι επίσης καθοριστική.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών, την ωοληψία, τη γονιμοποίηση των ωαρίων και την εμβρυομεταφορά. Κάθε στάδιο απαιτεί παρακολούθηση για μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας.
Ποιοι είναι οι λόγοι για να ξεκινήσετε την εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση προτείνεται σε ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν φυσιολογικά, είτε λόγω προβλημάτων γονιμότητας είτε λόγω άλλων ιατρικών αιτίων.