Τι σημαίνει η μειωμένη ροή περιόδου για τη γονιμότητα σας;

Ο έμμηνος κύκλος είναι διαφορετικός για  κάθε γυναίκα, καθώς κάθε οργανισμός έχει την δική του ιδιοσυγκρασία. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέσες τιμές που είναι ενδεικτικές τόσο για την περιοδικότητα του κύκλου, όσο και για την διάρκεια της περιόδου! Συνήθως ό έμμηνος κύκλος διαρκεί για περίπου 28 ημέρες, ενώ  η έμμηνος ρύση διαρκεί 5-7  ημέρες.

Πρέπει να γνωρίζετε πως οι ανωμαλίες της περιόδου είναι από τις πιο συχνές ενδείξεις για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας ρωτήσει ένας εξειδικευμένος ιατρός γονιμότητας, είναι αν έχετε σταθερό κύκλο!

Αν και είναι σχετικά εύκολο για μια γυναίκα να εντοπίσει αν έχει σταθερό κύκλο ή όχι, με απλά λόγια αν η περίοδός της έρχεται κάθε μήνα, δεν ισχύει το ίδιο και για την ροή της περιόδου. Πολλές γυναίκες ανησυχούν πως έχουν μειωμένη ροή περιόδου και πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητά τους .

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε:

  • Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, όσον αφορά την ροή της περιόδου;
  • Τι μπορεί να προκαλέσει την μειωμένη ροή περιόδου;
  • Πώς η μειωμένη ροή περιόδου ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητά σας;

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, όσον αφορά την ροή της περιόδου;

Αρχικά για να μπορέσουμε να καθορίσουμε αν η ροή της περιόδου έγκειται εντός των φυσιολογικών ορίων, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά. Αν και κάθε μία είναι διαφορετική, η μέση  ποσότητα αίματος που χάνει μία γυναίκα  κατά την  διάρκεια της περιόδου της είναι 30-40 ml, αυτό χονδρικά αντιστοιχεί σε 3-4 κουταλιές της σούπας.

Μία περίοδος η οποία είναι πιο ελαφριά από το συνηθισμένο συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μάλιστα είναι πολλές εκείνες οι φορές που μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει πως η ροή της περιόδου της είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενους μήνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει την μειωμένη ροή περιόδου;

1.Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ελαφριά περίοδος μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι το άγχος ή η απώλεια σωματικού βάρους.

2.Αντισύλληψη

Πολλά αντισυλληπτικά χάπια ευθύνονται για τη δημιουργία μίας πιο λεπτής επένδυσης της μήτρας (ενδομητρίου), ώστε να μην είναι εφικτή η προσκόλληση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου σε αυτή (εγκυμοσύνη). Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ελαφρύτερες από το συνηθισμένο περιόδους, καθώς στην ουσία η περίοδος αποτελεί την αποβολή του ενδομητρίου από τον οργανισμό.

3.Προχωρημένη Ηλικία και Περιεμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν προς την εμμηνόπαυση οι περισσότερες παρατηρούν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο και στην περίοδό τους.

Ωστόσο η περιεμμηνόπαυση, το μεταβατικό δηλαδή στάδιο πριν την οριστική λήξη του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας είναι διαφορετικό για την κάθε μία! Εκτός από μειωμένη ροή περιόδου μια  γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει και πιο βαριές έμμηνους ρύσεις αλλά και ακανόνιστους κύκλους.

4.Ορμονικές  Διαταραχές

Κάθε ορμονική διαταραχή ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στη ροή των περιόδων σας, όσο και στην συχνότητά τους. Η πιο συνήθης ορμονική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την περίοδο μίας γυναίκας είναι το σύνδρομο πολιτιστικών ωοθηκών (PCOS), το οποίο προκαλεί ολιγομηνόρροια και εμφάνιση ανδρογενών χαρακτηριστικών όπως είναι η αυξημένη τριχοφυΐα. Ακόμα οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περίοδο μίας γυναίκας, με τον υπερθυρεοειδισμό να προκαλεί πιο αραιές και με μειωμένη ροή περιόδους.

5.Έναρξη Εγκυμοσύνης- Αιμορραγία Εμφύτευσης

Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην εσωτερική επένδυση της μήτρας. Η εμφύτευση συμβαίνει συνήθως 6-12 ημέρες μετά την γονιμοποίηση του ωαρίου και ενδέχεται να προκαλέσει ελάφια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Επειδή πολλές φορές η εμφύτευση λαμβάνει χώρα κατά το διάστημα στο οποίο αναμένεται η έμμηνος ρύση, μερικές γυναίκες μπορεί να μπερδέψουν την αιμορραγία εμφύτευσης με μία περίοδο με μειωμένη ροή. Ωστόσο η αιμορραγία εμφύτευσης διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι τρεις ημέρες και το αίμα της έχει ανοιχτή ροζ ή καφέ απόχρωση!

Πώς η μειωμένη ροή περιόδου ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητά σας;

Αν η περίοδος μια γυναίκας είχε πάντα μικρή διάρκεια 3-4 ημέρες και όχι μεγάλη ροή, αυτό έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του οργανισμού της και δεν συνεπάγεται  προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, αν μια γυναίκα παρατηρήσει αλλαγές στην περίοδο της,  αλλά και στην διάρκεια του κύκλου της για παρατεταμένο χρονικό διάστημα , πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της, ώστε να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος και να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση για τη λύση του.

H ∆ρ. Κύρου ∆ήµητρα MD, PhD είναι εξειδικευμένη ιατρός στη διερεύνηση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιµότητας. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα  με την έμμηνο ρύση σας, που ενδέχεται να εμποδίζουν την επίτευξη εγκυμοσύνης επισκεφθείτε το ιδιωτικό  ιατρείο της  Δρ. Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να λάβετε την ενδεδειγμένη για εσάς θεραπεία!

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα πριν την περίοδο;

Τα συμπτώματα πριν την περίοδο περιλαμβάνουν ευαισθησία στους μαστούς, πονοκέφαλο, κόπωση, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Πόσο αίμα χάνουμε στην περίοδο;

Η μέση ποσότητα αίματος που χάνει μία γυναίκα  κατά την  διάρκεια της περιόδου της είναι 30-40 ml, αυτό χονδρικά αντιστοιχεί σε 3-4 κουταλιές της σούπας.

Γιατί δεν έχω σταθερή περίοδο;

Ενδέχεται να οφείλεται σε ορμονικούς λόγους ή σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος!