Ο ρόλος του μικροβιώματος του ενδομητρίου στην αποτυχία εμφύτευσης!

Η αποτυχία εμφύτευσης ενός εμβρύου στην μήτρα και η μη επίτευξη κύησης αποτελεί μία απογοήτευση για οποιοδήποτε ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει με την βοήθεια της εξωσωματικής  γονιμοποίησης. Πολλές φορές μάλιστα η αποτυχία εμφύτευσης συμβαίνει και με υψηλής  ποιότητας έμβρυα, τα οποία τελικώς δεν καταφέρνουν  να προσκολληθούν  στην ενδομητριακή κοιλότητα.Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί  ο ρόλος του μικροβιώματος του ενδομήτριου,  καθώς διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό, μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία εμφύτευσης του  γονιμοποιημένου ωαρίου, αλλά και σε αποβολές.  Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το τι είναι το μικροβίωμα  του ενδομητρίου και ποιον ρόλο διαδραματίζει στην αποτυχία της εμφύτευσης ενός γονιμοποιημένου ωαρίου.

Τι είναι το μικροβίωμα του ενδομήτριου

Το ενδομήτριο είναι η εσωτερική επίστρωση της μήτρας. Εκεί γίνεται η εμφύτευση του εμβρύου και η ανάπτυξη του.
Κατά συνέπεια ένα υγιές ενδομήτριο έχει ζωτική σημασία για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης αλλά και για την ομαλή εξέλιξη της!

Το ενδομήτριο αποτελεί ένα περιβάλλον στο οποίο συμβιώνουν πολλοί μικροοργανισμοί, όπως συμβαίνει και με άλλα μέρη του σώματος όπως είναι το δέρμα και το έντερο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία τους είναι γαλακτοβάκχυλοι,  δρουν ως ρυθμιστικοί παράγοντες για το περιβάλλον του ενδομητρίου.  Ωστόσο, ο εποικισμός του ενδομήτριου από επιβλαβείς μικροοργανισμούς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτυχία εμφύτευσης ενός εμβρύου, που πληροί όλα τα κριτήρια για μία ομαλή εγκυμοσύνη.

Πώς το διαταραγμένο μικροβίωμα  επηρεάζει την  εμφύτευση ενός εμβρύου;

Η διαταραχή στο μικροβίωμα του ενδομητρίου  ενδέχεται να προκαλέσει χρόνια ενδομητρίτιδα (φλεγμονή στο εσωτερικό της μήτρας). Η ενδομητρίτιδα επηρεάζει  την δυνατότητα της μήτρας να υποδεχτεί το έμβρυο, έστω και αν αυτό πληροί όλα τα κριτήρια για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης. Ακόμη, η φλεγμονή της μήτρας μπορεί να μειώσει και τις ημέρες που μπορεί να εμφυτευτεί το έμβρυο μέσα στη μήτρα.  Τέλος, ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στην ισορροπία των  των κυττάρων στο ενδομήτριο ( αύξηση των λευκοκυττάρων φλεγμονής), γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία των εκκριτικών αδένων του ενδομητρίου.

Ποια είναι τα αίτια της χρόνιας ενδομητρίτιδας;

Μερικοί από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ενοχοποιούνται για χρόνια ενδομητρίτιδα  συμπεριλαμβάνουν τα χλαμύδια, τον σταφυλόκοκκο, τον στρεπτόκοκκο, τα εντεροβακτηριοειδή κ.α.  Επειδή η χρόνια ενδομητριτιδά πολλές φορές δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν ως ένας από τους πιθανούς παράγοντες υπογονιμότητας για της γυναίκες, όταν έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες όπως είναι οι ορμονικές διαταραχές ή η χαμηλή ποιότητα και ποσότητα ωαρίων.

Πώς μπορεί να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στο μικροβίωμα της μήτρας;

Η εξέταση γίνεται με λήψη δείγματος του ενδομητρίου, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό δειγματοληπτικό σωληνάκι (εύρους  ενός χιλιοστού). Η ανάλυση του δείγματος δεν γίνεται μέσω απλής καλλιέργειας αλλά με αναγνώριση τμημάτων γενετικού υλικού DNA των μικροβίων, ώστε να υπάρχει μία απόλυτα ακριβής εικόνα για τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο εσωτερικό της μήτρας.

Ποια είναι η θεραπεία για την αποκατάσταση του μικροβιώματος της μήτρας;

Η θεραπεία που ενδείκνυται για την αποκατάσταση του μικροβιώματος του ενδομήτριου εξαρτάται από  την ταυτότητα των επιβλαβών μικροοργανισμών που θα εντοπιστούν στις εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση ενός υγιούς μικροβιώματος είναι μία πολύ σημαντική προϋπόθεση, για την επιτυχία εμφύτευσης του εμβρύου κατά την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να διερευνήσετε τους λογούς που μπορεί να συμβάλουν στην αποτυχία εμφύτευσης ενός εμβρύου στη μήτρα σας, όπως είναι οι διαταραχές στο μικροβίωμα  της, και να προβείτε στην κατάλληλη θεραπεία, ώστε να έχετε μία επιτυχή προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το μικροβίωμα του ενδομητρίου;

Το μικροβιωμα ενδομητρίου είναι το οικοσύστημα όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στην κοιλότητα της μητρας.

Τι μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του ενδομητρίου;

Το μικροβίωμα του ενδομητρίου μπορεί να διαταραχτεί από την διατροφή, το κάπνισμα αλλά και παθογόνους οργανισμούς όπως είναι τα χλαμύδια.

Τι ρόλο παίζει το μικροβίωμα του ενδομητρίου στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Το μικροβίωμα του ενδομητρίου πρέπει να είναι σε ισορροπία, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή εμφύτευση του εμβρύου, αλλά και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της αποβολής!