Παχυσαρκία και Γονιμότητα : Επηρεάζουν τελικά τα κιλά;

Η παχυσαρκία είναι μία κατάσταση η οποία απαντάται όλο και πιο συχνά στο σύνολο των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου και αφορά την υπερβολική συσσώρευση λίπους (Δείκτης Μάζας Σώματος >30 kg/m2) στον ανθρώπινο οργανισμό. Η παχυσαρκία έχει ποικίλες αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Μεταξύ των άλλων φαίνεται να επηρεάζει άμεσα και την γονιμότητα τόσο ανδρών, όσο και γυναικών. Συγκεκριμένα η παχυσαρκία στις γυναίκες φαίνεται να συνδέεται τόσο με τη δυσκολία επίτευξης φυσικής σύλληψης, όσο και με την χαμηλότερη ανταπόκριση σε θεραπείες γονιμότητας.

 • Ποιοι όμως είναι ακριβώς οι τρόποι με τους οποίους η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα;
 • Ποια είναι η ιατρικά ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γονιμότητας που συνδέονται με την παχυσαρκία;

Στη συνέχεια του άρθρου θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται για τη σχέση παχυσαρκίας και υπογονιμότητας, καθώς και για το πως επιτυγχάνεται η λύση του προβλήματος

Πώς Επηρεάζουν τα κιλά μου τη γονιμότητα μου;

Έχει σημειωθεί μια αξιοσημείωτη αύξηση της παχυσαρκίας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εχει εκτιμηθεί ότι μέχρι το 2035 οι γυναίκες με υγιές βάρος θα μειωθούν στο 28%, ενώ το 33% θα είναι υπέρβαρες και το 39% παχύσαρκες.
Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (BMI) έχουν:

 • Μεγαλύτερο χρόνο μέχρι τη σύλληψη
 • Αυξημένο ποσοστό αποβολών
 • Δυσλειτουργία ωορρηξίας
 • Διαταραχή εμμήνου ρύσεως

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να είναι τόσο σωματικά περιοριστική που τα ζευγάρια δεν μπορούν να έχουν επιτυχημένη σεξουαλική επαφή και επομένως δεν μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη.

Πώς η Παχυσαρκία επηρεάζει την εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η παχυσαρκία όμως επηρεάζει και την εξωσωματική γονιμοποίηση με διάφορους τρόπους.

 • Καθώς αυξάνεται το ΒΜΙ μιας γυναίκας, οι απαιτήσεις σε γοναδοτροπίνη αυξάνονται επομένως οδηγούμαστε σε αυξημένο κόστος θεραπειών γονιμότητας.
 • Η παρακολούθηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με υπερήχους μπορεί να μην είναι τόσο ακριβής σε παχύσαρκες γυναίκες, καθώς η οπτικοποίηση είναι πιο δύσκολη.
 • Η ίδια η ωοληψία μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε μια παχύσαρκη γυναίκα. λόγω θέσης των ωοθηκών ή άλλων ανατομικών παραγόντων ταυτόχρονα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αναισθησίας για την παχύσαρκη γυναίκα.
 •  Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην IVF σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες
 • Αυξημένες μαιευτικές και περιγεννητικές επιπλοκές

Πρόσφατα Επιστημονικά Δεδομένα

Πρίν από λίγο διάστημα πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη αναδρομική μελέτη η οποία έδειξε ότι:

 • Ο μέσος αριθμός των ωαρίων που ανακτήθηκαν ήταν αντιστρόφως ανάλογος του BMI
 • Το ποσοστό των ακυρώσεων του κύκλου αυξήθηκε με την αύξηση του BMI
 • Τα κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης ήταν υψηλότερα στις κατηγορίες φυσιολογικού και χαμηλού BMI
 • Το ποσοστό απώλειας εγκυμοσύνης αυξήθηκε σημαντικά με την αύξηση του BMI
 • Το ποσοστό των ζώντων γεννήσεων μειώθηκε επίσης με την αύξηση του BMI , 31% σε κύκλους χαμηλού και φυσιολογικού BMI, σε 21% σε κύκλους με υψηλότερο BMI (>50 kg/m2) .

Ενδεδειγμένη Αντιμετώπιση

Όλες οι υπέρβαρες γυναίκες με υπογονιμότητα πρέπει να ενθαρρύνονται σε μία ταχεία απώλεια βάρους πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, ειδικά εκείνες με BMI > 35. Ακόμη και μια μείωση του βάρους κατά 5% έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης και τη μείωση των επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

 

Σήμερα όλες οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν το δώρο της μητρότητας, παρά τις όποιες αντιξοότητες μπορεί να αντιμετωπίζουν. H Δρ. Κύρου Δήμητρα MD, PhD, γυναικολόγος με εξειδίκευση στη διερεύνηση της υπογονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στέκεται δίπλα σας σε αυτή σας την προσπάθεια,  κάνοντας το όνειρό σας πραγματικότητα μέσω της εμπειρίας της και της υψηλής επιστημονικής της κατάρτισης!

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να μάθετε επακριβώς ποια είναι τα κατάλληλα βήματα βάσει του ιατρικού ιστορικού σας, για να κρατήσετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.