Πως ο ήλιος μπορεί να «φροντίσει» τις μέλλουσες μαμάδες.

Πως ο ήλιος μπορεί να «φροντίσει» τις μέλλουσες μαμάδες.

 

 

 

 

 

Για όσες ξεκινάτε τις διακοπές σας τώρα….ξέρετε ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Μια δόση ηλιοφάνειας, η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας;

Είναι  γνωστή η σημασία της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη και το πώς υποστηρίζει την ανάπτυξη του μωρού. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Για τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες, βοηθά να σχηματιστούν τα οστά και τα δόντια του μωρού  και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών και την ανοσοποιητική λειτουργία από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να συμβάλει σε επιπλοκές όπως ο διαβήτης κύησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια απλή εξέταση αίματος βιταμίνης D συνιστάται γενικά για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν ή είναι στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη έρευνα σχετικά με τη συμβολή της στα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ιταλική μελέτη που δημοσιεύτηκε διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία με IVF με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν περισσότερες πιθανότητες να παράγουν έμβρυα υψηλής ποιότητας και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Πιο πρόσφατα, 11.500 γυναίκες αξιολογήθηκαν σε μια ευρωπαϊκή μελέτη που εξετάζει την επίδραση του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, βροχή και ηλιοφάνεια) στα αποτελέσματα της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό γεννήσεων βελτιώθηκε για τις γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε περισσότερη ηλιοφάνεια το μήνα πριν από την έναρξη του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D προέρχεται από το φυσικό φως του ήλιου. 10.000-20.000 μονάδες μπορούν να παραχθούν με μόλις 30 λεπτά πλήρους έκθεσης του σώματος στον ήλιο. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προέρχεται από τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια (τόνος, σκουμπρί, σολωμός), αυγά και μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι δύσκολο να αποκτηθεί αρκετή βιταμίνη D για να τηρηθούν τα συνιστώμενα επίπεδα από το φαγητό και μόνο.

Ενισχύστε λοιπόν την γονιμότητα σας με λίγα λεπτά ηλιοθεραπείας την ημέρα αποφεύγοντας βέβαια την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κυρίως όταν η ακτινοβολία του ήλιου είναι πολύ δυνατή, δηλαδή τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

Καλές διακοπές!