Πόσο Εύκολο Είναι να Αποκτήσω Παιδί Μετά τα 40;

Παρόλο που η εγκυμοσύνη μετά τα 40 είναι δυνατή χωρίς θεραπεία γονιμότητας, οι πιθανότητες της γυναίκας να συλλάβει είναι χαμηλότερες από αυτές που θα είχε αν διένυε την  δεύτερη ή την τρίτη δεκαετία της ζωής της. Αυτό σημαίνει, αν και δεν είναι αδύνατο, ότι σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μείνει έγκυος. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες  που μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα της γυναίκας μετά τα 40, καθώς και το πώς μία γυναίκα μετά τα 40, μπορεί να ξεπεράσει ενδεχόμενα προβλήματα γονιμότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει και να καταφέρει να μείνει έγκυος!

Γιατί η γονιμότητά σας μειώνεται με την ηλικία;

Η γονιμότητά της γυναίκας παρουσιάζει μείωση με την πάροδο των χρόνων, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά από την ηλικία των 35 ετών. Αυτό οφείλεται συνήθως στην μείωση του ωοθυλακικού  δυναμικού της. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων που έχετε είναι περίπου 6 – 7 εκατομμύρια, στην 20 εβδομάδα της κύησης, όταν σας κυοφορεί ακόμα η μητέρα σας. Κατά τη γέννηση σας, ο αριθμός ωαρίων θα μειωθεί σε μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο. Κατά την εφηβεία υπάρχουν 300.000 – 500.000 ωάρια. Από αυτόν τον αριθμό, μόνο 300 ωάρια θα είναι πλήρως ώριμα και θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Καθώς μεγαλώνετε, ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται. Και καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητες στις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση της ωορρηξίας.

Τι πρέπει να κάνετε αν είστε άνω των 40 και θέλετε να μείνετε έγκυος

Εάν είστε γυναίκα άνω των 40 ετών και προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σημαντικό να μην καθυστερείτε την αναζήτηση ιατρικών συμβουλών από ειδικό. Μετά από ειδικές  εξετάσεις, ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε φυσιολογικά για άλλους λίγους μήνες ή να προχωρήσετε σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση!

Πρέπει να γνωρίζετε πως όλες οι γυναίκες αυτής της ηλιακιακής ομάδας δεν έχουν την ίδια αναπαραγωγική ικανότητα ούτε και την ίδια πιθανότητα να πετύχουν εγκυμοσύνη με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης γιατί υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και δείκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Έτσι είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να επιλέγεται η πιο κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική, ανάλογα και με το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας!

Πως να μείνετε έγκυος αν είστε άνω των 40

H ∆ρ. Κύρου ∆ήµητρα MD, PhD είναι γυναικολόγος µε εξειδίκευση στη διερεύνηση της υπογονιµότητας και την υποβοηθούµενη αναπαραγωγή.  Κάνοντας μία επίσκεψη στο ιατρείο της στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μπορείτε  να κάνετε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να διαγνωστούν οι όποιες αιτίες υπογονιμότητας σας εμποδίζουν από το να μείνετε έγκυος. Στη συνέχεια η ιατρός θα σας προτείνει, την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας για την περίπτωσή σας!

Θέλετε να μείνετε έγκυος μετά την ηλικία των 40 ετών;

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!