Υπογονιμότητα

Υπογονιµότητα είναι η αδυναµία του ζευγαριού για την επίτευξη εγκυµοσύνης ύστερα από προσπάθεια ενός χρόνου και ιδιαίτερα εάν η γυναίκα είναι µικρότερη των 35 ετών

Στις περιπτώσεις που η γυναίκα είναι µεγαλύτερη, καλό είναι να απευθύνεται στο γιατρό µετά από έξι µήνες προσπάθειας χωρίς αποτέλεσµα. Σήµερα ένα στα πέντε ζευγάρια είναι υπογόνιµο.

Η υπογονιµότητα δεν κάνει διακρίσεις. Αφορά εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Για το λόγο αυτό και οι δύο σύντροφοι πρέπει να πάρουν ενεργό µέρος στην διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπείας.

Βέβαια, σε µεγάλο ποσοστό η υπογονιµότητα µπορεί να είναι συνδυασµός ανδρικών και γυναικείων παραγόντων. Ένα 20% όµως είναι και η ανεξήγητη υπογονιµότητα (ιδιοπαθούς αιτιολογίας).

Η ενηµέρωση του ζευγαριού και η συνειδητοποίηση ότι είναι δυνατόν να αντιµετωπισθεί κάθε πρόβληµα µε την κατάλληλη θεραπεία είναι αναγκαία.

Γυναικεία
Υπογονιµότητα

Ανδρική
Υπογονιµότητα

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος είναι ο ορισμός της υπογονιμότητας;

Ως υπογονιµότητα  ορίζεται η αδυναµία του ζευγαριού για την επίτευξη σύλληψης ύστερα από ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα είναι µικρότερη των 35 ετών.

Ποια είναι τα ποσοστά ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας;

Περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα με την γονιμότητα του άνδρα, ενώ ένα άλλο 40% οφείλεται στη γυναικεία υπογονιμότητα. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ή σε άγνωστη αιτία.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπογονιμότητα;

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας συνήθως αφορά συνολικά ένα ζευγάρι. Στις περιπτώσεις που και οι δύο σύντροφοι είναι υπογόνιμοι θα πρέπει να ληφθεί ξεχωριστή θεραπεία για τον καθένα στοχευμένα. Αν και πάλι δεν επιτυγχάνεται φυσικά η σύλληψη, το ζευγάρι μπορεί να προχωρήσει με την καθοδήγηση του ιατρού του, σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως είναι η σπερματέγχυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση.