πότε μία γυναίκα πρέπει να σκεφτεί την κατάψυξη ωαρίων-Δήμητρα Κύρου

Πότε μία γυναίκα πρέπει να σκεφτεί την κατάψυξη ωαρίων;

Τα τελευταία χρόνια, η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μία επιλογή που συνεχώς κερδίζει έδαφος για τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να κάνουν παιδιά σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους.Η διαδικασία  της κατάψυξης,  ή αλλιώς κρυοσυντήρησης των ωαρίων μιας γυναίκας περιλαμβάνει τη συλλογή τους με την μέθοδο της ωοληψίας, την κατάψυξή τους και την αποθήκευση τους για μελλοντική χρήση. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια επιλογή που βοηθά τις γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν την απόκτηση ενός παιδιού για διάφορους κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους, να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους για  την στιγμή που εκείνες θα νιώσουν έτοιμες για να γίνουν μητέρες!

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια απολύτως ασφαλής ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων μιας γυναίκας, μετά από την χορήγηση ορμονών και την κατάψυξή τους. Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης αρχικά είχε σκοπό να βοηθήσει γυναίκες, οι οποίες θα υποβάλλονταν σε επιβλαβείς ιατρικές θεραπείες για το γενετικό τους υλικό, όπως είναι οι χημειοθεραπείες, να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους.  Ωστόσο στις μέρες μας, όπου ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας είναι πιο απαιτητικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος,  η κατάψυξη ωαρίων για πολλές γυναίκες είναι ένας τρόπος  να  διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη μέχρι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στην ζωή τους, ώστε να κάνουν παιδιά!

πότε μία γυναίκα πρέπει να σκεφτεί την κατάψυξη ωαρίων-τι είναι η κατάψυξη ωαρίων-Δήμητρα Κύρου

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν  μια γυναίκα στην απόφαση να καταψύξει  τα  ωάρια της. Οι παρακάτω είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν την κρυοσυντήρηση των  ωαρίων τους:

Ιατρικοί λόγοι: Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, μπορεί να επιλέξουν να καταψύξουν τα ωάρια τους πριν υποβληθούν σε θεραπεία. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να βλάψουν τις ωοθήκες και να επηρεάσουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, καθιστώντας τη σύλληψη αργότερα στη ζωή της αρκετά δύσκολη. Η κατάψυξη ωαρίων παρέχει έναν ασφαλή τρόπο σε όλες αυτές τις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Μείωση γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία: Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η γονιμότητά τους φθίνει λόγω της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων τους. Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να είναι μια επιλογή για γυναίκες που βρίσκονται από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 30 και θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για μελλοντική χρήση. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως όσο νωρίτερα καταψύξει μία γυναίκα τα ωάριά της ,τόσες περισσότερες πιθανότητες  θα έχει για μια επιτυχημένη εξωσωματική, όταν εκείνη το θελήσει.

Επαγγελματικοί λόγοι: Οι γυναίκες που έχουν απαιτητικές καριέρες ή πολυετή εκπαίδευση  μπορεί να  δυσκολεύονται να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή. Ακόμη μπορεί να θέλουν να πετύχουν συγκεκριμένους  επαγγελματικούς και οικονομικούς στόχους πριν την έναρξη μίας οικογένειας.  Διαφυλάσσοντας τα ωάρια τους,  αυτές οι γυναίκες μπορούν  αναβάλουν την εγκυμοσύνη μέχρι την στιγμή που θα νιώσουν ότι είναι κατάλληλη για να κάνουν οικογένεια.

Μη εύρεση κατάλληλου συντρόφου: Τέλος, στις μέρες μας είναι πολύ συχνό μία γυναίκα να μην βρίσκει τον κατάλληλό σύντροφο για την έναρξη της οικογένειας που επιθυμεί. Αυτό βέβαια δεν θα έπρεπε να την οδηγήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις, ορμώμενες από την ανάγκη της να γίνει μητέρα. Πλέον οι γυναίκες έχοντας λάβει σωστή ενημέρωση και έχοντας προχωρήσει στην έγκαιρη κατάψυξη των ωαρίων τους, μπορούν να περιμένουν την στιγμή που θα βρουν τον σύντροφο με τον οποίο θα θελήσουν να κάνουν οικογένεια,

πότε μία γυναίκα πρέπει να σκεφτεί την κατάψυξη ωαρίων-λόγοι-Δήμητρα Κύρου

Ποια είναι τα οφέλη της κατάψυξης ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού, επιτρέπει στις γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους,  παρέχοντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας. Αυτή η διαδικασία δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να δημιουργήσουν οικογένεια όταν είναι έτοιμες, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τη μείωση της γονιμότητας τους. Ακόμα τους παρέχει ένα εφεδρικό σχέδιο εάν δεν μπορούν να συλλάβουν φυσικά στο μέλλον. Τέλος, αυξάνει τις πιθανότητες να έχουν ένα υγιές παιδί καθώς τους επιτρέπει  να καταψύχουν το γενετικό τους υλικό κατά τη διάρκεια της πιο γόνιμης περιόδου τους, διασφαλίζοντας ότι τα ωάρια  που χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική εξωσωματική θα είναι υψηλής ποιότητας.

Αποτελεί η κατάψυξη των ωαρίων εγγύηση για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης ;

Όπως με κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν την επιτυχία της κατάψυξης ωαρίων. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος είναι ότι τα  ωάρια μπορεί να μην επιβιώσουν στη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης. Το ποσοστό επιτυχίας της κατάψυξης ωαρίων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας κατά την διαδικασία. Το ποσοστό επιτυχίας είναι υψηλότερο για τις γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους όταν είναι μικρότερες.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι γυναίκες οφείλουν να είναι ενημερωμένες  για το πώς μπορούν να διαφυλάξουν την γονιμότητά τους για την στιγμή που ιδίες θα νιώσουν έτοιμες για να γίνουν μητέρες. Επικοινωνήστε άμεσα με την Δρ. Κύρου, εξειδικευμένη ιατρό σε θέματα γονιμότητας, ώστε να μάθετε αν η κατάψυξη ωαρίων είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς!

Συχνές Ερωτήσεις

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια επιλογή που βοηθά τις γυναίκες που επιθυμούν να καθυστερήσουν την απόκτηση ενός παιδιού για διάφορους κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους, να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων;

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η καλύτερη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων είναι κάτω των 35. Ωστόσο μπορεί να έχει και αρκετα καλά αποτελέσματα για γυναίκες που πλησιάζουν τα 40.

Μέχρι πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω τα κατεψυγμένα ωάρια μου;

Ως ασφαλές χρονικό διάστημα κρυοσυντήρησης των ωαρίων ορίζονται τα δέκα χρόνια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να επεκταθεί λίγο περισσότερο.