Το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με εξωσωματική γονιμοποίηση!

Η παρουσία στο 73ο ετήσιο Συνέδριο της ASRM (Αμερικάνικης Ένωσης Αναπαραγωγικής Ιατρικής), όπου πραγματοποιήθηκε στο San Antonio στο Texas,  είχε μια τεράστια έκπληξη. Τη γνωριμία με το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, την Louise Brown.

Η Louise Brown γεννήθηκε 25 Ιουλίου του 1970, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γονείς της, Lesley και John Brown, προσπαθούσαν για εννιά χρόνια να κάνουν παιδί φυσιολογικά, χωρίς αποτέλεσμα καθώς η μητέρα της είχε απόφραξη σαλπίγγων. Και αποφάσισαν στις 10 Νοεμβρίου 1977, να υποβληθεί η Lesley, σε μια διαδικασία, που αργότερα έως και σήμερα πήρε το όνομα της εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF (in vitro fertilisation), που ανακαλύφθηκε από τον Robert Edwart και τον Patrick Steptoe. Τότε η Louise Brown ήταν γνωστή ως παιδί του σωλήνα. Γεννήθηκε με καισαρική τομή καθώς και εννιά ημέρες νωρίτερα από την προσδοκώμενη ημέρα γέννησης, διότι η Lesley εμφάνισε υψηλή πίεση στο αίμα.

Η τεχνική γονιμοποίηση ενός ωαρίου έξω από το σώμα, δηλαδή στο «σωλήνα», και για την ακρίβεια σε εργαστηριακό περιβάλλον, και η εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας, ανακαλύφθηκε από το Βρετανό καθηγητή Ρόμπερτ Έντουαρντς. Η τεχνική αυτή και η εξέλιξή της του χάρισαν τον τίτλο του «πατέρα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» αλλά και το Νομπέλ Ιατρικής.

Πρόσφατα η Louise Brown έκδοσε το βιβλίο της με τίτλο “My Life As the World’s First Test- Tube Baby”, που το έγραψε η ίδια θέλοντας να διηγηθεί την ζωή της και να δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες αλλά και γράμματα και επιστολές της οικογένειάς της, που έως τώρα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.