Επηρεάζει ο θυρεοειδής τη γονιμότητα;
Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού. Η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τον ρόλο του θυρεοειδούς στη γονιμότητα και ακολούθως τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς λειτουργίας του για τα ζευγάρια που επιθυμούν μία εγκυμοσύνη.
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και τι σχέση έχει με την γονιμότητα;
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο λαιμό και ελέγχει τον μεταβολισμό. Εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν διάφορες σωματικές λειτουργίες, από τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος έως τη διάθεση.
Θυρεοειδικές Διαταραχές:
Η ανισορροπία στις θυρεοειδικές ορμόνες, είτε από υπερδραστηριότητα (υπερθυρεοειδισμός) είτε από υπολειτουργία (υποθυρεοειδισμός), επηρεάζει την γονιμότητα.
Και η θυροειδίτιδα όμως, η πιο συχνή η αυτοάνοση θυpοειδίτιδα Hashimoto, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη αντισωμάτων αντι-Tg και αντι-TPO τα οποία συνδέονται άμεσα με κίνδυνο πρόωρων αποβολών.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των θυρεοειδικών διαταραχών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την γονιμότητα και τις πιθανότητες επιτυχίας στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η θυρεοειδής αδένας παράγει δύο κύριες ορμόνες, την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και τη θυροξίνη (Τ4), οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη αλλά και την ωρίμανση των ιστών. Ο υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να μεταβάλλει τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που έχει σημασία για την υγιή αναπαραγωγική λειτουργία.
Γυναικεία Αναπαραγωγή:
- Ωορρηξία: Η Τ3 και η Τ4 είναι απαραίτητες για την ωρίμανση των ωαρίων και την ορθή λειτουργία των ωοθηκών. Ο υποθυρεοειδισμός θέτει σε κίνδυνο την ωορρηξία, οδηγώντας σε ανωμαλίες του κύκλου και υπογονιμότητα.
- Γονιμοποίηση: Οι θυρεοειδικές ορμόνες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση του ενδομητρίου, άρα την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
- Κύηση: Η Τ3 και η Τ4 παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο.
Ανδρική Αναπαραγωγή:
- Παραγωγή σπέρματος: Η Τ3 και η Τ4 είναι απαραίτητες για την παραγωγή υγιούς σπέρματος. Ο υποθυρεοειδισμός ενδεχομένως να βλάψει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, μειώνοντας την γονιμότητα.
- Σεξουαλική λειτουργία: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία.
Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH;
Τα ιδανικά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης για τη γονιμότητα θεωρείται ότι πρέπει να είναι 2,5 mIU/L ή χαμηλότερα. Σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη της εγκυμοσύνης, με υψηλές τιμές TSH που αλλοιώνουν την ορμονική ισορροπία. Αν σε έλεγχο η TSH βρεθεί αυξημένη, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί σε τουλάχιστον 6 εβδομάδες με τον ταυτόχρονο έλεγχο αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.
Διατροφικές Συμβουλές για την Υγεία του Θυρεοειδούς και τη Γονιμότητα
Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του θυρεοειδούς και στην υποστήριξη της γονιμότητας. Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο και θρεπτικά συστατικά όπως ψάρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και στην υποστήριξη της γονιμότητας.
Θυρεοειδικές Διαταραχές και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή:
Οι θυρεοειδικές διαταραχές μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επομένως, η ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.
Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα TSH σε φυσιολογικά επίπεδα (<2.5 mIU/ml όπως αναφέραμε παραπάνω) για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιτυχούς κύησης. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ενδοκρινολόγο τους για να προσαρμόσουν τη δοσολογία της θυροξίνης κατά τη διάρκεια της κύησης και να διασφαλίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη.
Η ήπια υπερθυρεοειδική κατάσταση φαίνεται να μην επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα, όπως η υπολειτουργία του αδένα. Γυναίκες με ήπιο υπερθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάζουν αλλαγές στην περίοδο και την ποσότητα αίματος, αλλά όχι διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία. Οι γυναίκες με χαμηλή TSH αλλά υψηλές θυρεοειδικές ορμόνες χρειάζονται απλά παρακολούθηση. Σε περιπτώσεις σοβαρού υπερθυρεοειδισμού, η περίοδος μπορεί να διακοπεί, ενώ εάν υπάρχει εγκυμοσύνη τότε αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών, απαιτώντας άμεση παρέμβαση ενδοκρινολόγου και κατάλληλη θεραπεία.
Κλείνοντας το Κεφάλαιο: Θυρεοειδής και Γονιμότητα
Η υγιής λειτουργία του θυρεοειδούς αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη γονιμότητα και επιπλέον την υγιή εγκυμοσύνη. Η παρακολούθηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών είναι σημαντική, καθώς και η υγιεινή διατροφή. Όταν ο θυρεοειδής λειτουργεί καλά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Γι’ αυτό, η φροντίδα του θυρεοειδούς είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους, ιδιαίτερα για γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υπογονιμότητας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Δήμητρας Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Συχνές Ερωτήσεις
Πώς επηρεάζει ο υποθυρεοειδισμός τη γονιμότητα;
Ο υποθυρεοειδισμός στις γυναίκες μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία, να επηρεάσει την ποιότητα του ενδομητρίου και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Στους άνδρες ενδεχομένως να βλάψει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος.
Πώς επηρεάζει ο υπερθυρεοειδισμός τη γονιμότητα;
Ο ήπιος υπερθυρεοειδισμός δεν επηρεάζει συνήθως τη γονιμότητα. Ο σοβαρός όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, άρα χρειάζεται άμεση παρακολούθηση και θεραπεία από ενδοκρινολόγο.
Πώς μπορώ να βελτιώσω τη γονιμότητά μου εάν έχω θυρεοειδική διαταραχή;
Η ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα με θεραπεία, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης.