Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που εκδηλώνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από την εφηβεία και μετά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο ανέρχονται τουλάχιστον στα 116 εκατομμύρια. Το PCOS αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες κυρίως εξαιτίας της διαταραχής της ωορρηξίας και κατά συνέπεια και της εμμήνου ρύσεως. Για να θεωρηθεί ότι μία γυναίκα  πάσχει από το σύνδρομο πολυκυστικών  ωοθηκών πρέπει να παρουσιάζει 2  τουλάχιστον από τα βασικά συμπτώματα!

Συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Ακανόνιστη Περίοδος: Ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα είναι η χρόνια διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή ο κύκλος να έχει διάρκεια πάνω από 35 μέρες, να μην υπάρχει εμμηνοορυσία για αρκετούς μήνες χωρίς παρουσία κύησης ή η περίοδος να διαρκει πάρα πολλές μέρες με ελάχιστη ή αρκετή απώλεια αίματος.

Ανδρογενή Χαρακτηριστικά: Επίσης μπορεί να υπάρχει αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και κατ’ επέκταση αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, λιπαρό δέρμα, ακμή ενηλίκων αλλά και σοβαρή εφηβική ακμή, αραίωση του τριχωτού της κεφαλής και έντονη τριχόπτωση.

Μορφολογία: Από τα κύρια συμπτώματα είναι η πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών. Οι ωοθήκες κατά τον γυναικολογικό υπέρηχο εμφανίζονται διογκωμένες και περιέχουν αυξημένο αριθμό ωοθηλακίων.

Αιτίες συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας.  Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη  ως βασική πηγή ενέργειας για το σώμα. Εάν τα κύτταρα γίνουν ανθεκτικά στην ορμόνη ινσουλίνη, τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα  μπορεί να αυξηθούν. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο με το σώμα να αυξάνει εκ νέου την παραγωγή ινσουλίνης ώστε να  ρίξει το σάκχαρο στο αίμα!

Ακόμα η υπερβολική παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ανδρογόνων που  ενδέχεται να δημιουργήσουν διαταραχές  στην διαδικασία της ωορρηξίας!

Κληρονομικότητα: Μία ακόμα αιτία που σχετίζεται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κληρονομικότητα. Η εμφάνιση του συνδρόμου συνήθως αφορά αρκετά  άτομα σε μία οικογένεια με κλινικές γενετικές μελέτες να υποδεικνύουν ότι η νόσος κληροδοτείται με αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα.

Διάγνωση συνδρόμου

Η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών δεν γίνεται βάσει μόνο μίας εξέτασης, αλλά βάσει ενός συνδυασμού εξετάσεων και τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού. Κατά τη φυσική εξέταση γίνεται αξιολόγηση της κλινικής εικόνας  (τριχοφυΐα, βάρος, ακμή). Από τις αιματολογικές εξετάσεις προκύπτουν δεδομένα για το ορμονικό προφίλ της ασθενούς και για την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό της! Τέλος, ένα υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων θα δείξει τη χαρακτηριστική κλινική εικόνα του συνδρόμου, που είναι η ύπαρξη πολλών μικρών κυστών που βρίσκονται μέσα στις ωοθήκες.  Επίσης πολύ συχνά μέσα στη μήτρα υπάρχει ένα παχύ ενδομήτριο λόγω της ακανόνιστης εμμήνου ρύσης.

Αντιμετώπιση συνδρόμου

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το σύνδρομο πολυκιστικων ωοθηκών. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του.  Αρχικά ενδείκνυνται αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την άθληση, τη σωστή διατροφή και τη μείωση του σωματικού βάρους! Όσον αφορά την φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου συνήθως προτείνονται αντισυλληπτικά χάπια, αντιανδρογόνα και αντιγλυκαιμικά.

Μπορεί μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να μείνει έγκυος;

Όπως αναφέρθηκε το PCOS είναι μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα. Μία γυναίκα με αυτό το σύνδρομο δεν παράγει ώριμο ωοθυλάκιο κάθε μήνα, οπότε δεν είναι δυνατή και η σύλληψη. Ωστόσο η γυναίκα αυτή μπορεί να μείνει έγκυος με ή χωρίς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα της κατάστασης του συνδρόμου και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από τον γυναικολόγο.

Ο κίνδυνος για την υγεία

Εκτός από την υπογονιμότητα που είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οι γυναίκες απευθύνονται στον γυναικολόγο τους για άμεση θεραπεία του συνδρόμου, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η υγεία. Η έντονη διαταραχή του κύκλου και συχνή απουσία της περιόδου, εμφανίζουν μακροχρόνια υπερπλασία του ενδομητρίου της μήτρας που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί άτυπη υπερπλασία, πολύποδες ακόμα και καρκίνος του ενδομητρίου. Επίσης εμφανίζεται συχνά και αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη με σημαντικό αποτέλεσμα την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη με την κατάλληλη ιατρική θεραπεία! Επισκεφτείτε το ιατρείο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της Δρ. Κύρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ώστε να ενημερωθείτε αλλά και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών!

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;

Αυξημένη τριχοφυΐα

Υπογονιμότητα

Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο

Διαβήτης

Μελανίζουσα ακάνθωση

Πώς θεραπεύεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Η θεραπεία των πολιτιστικών ωοθηκών  είναι συμπωματική. Δηλαδή αφορά το κάθε ένα από τα συμπτώματα. Για την  παχυσαρκία συστήνεται ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση. Ενώ για τις διαταραχές της εμμήνου ρύσης συστήνονται τα αντισυλληπτικά.

Επηρεάζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών τη γονιμότητά μου;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει την συχνότητα της ωορρηξίας και συνεπώς και τη γονιμότητα. Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή, εφαρμόζεται κατά περίπτωση και η μέθοδος  της σπερματέγχυσης ή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.